Aktualno
StoryEditor

Bloomberg: Bank of England najgora središnja banka u prognoziranju

25. Veljača 2018.

Ni jedna središnja banka nije savršena kada je riječ o predviđanjima, međutim Bank of England definitivno je među najgorima. Prema Bloombergovoj ljestvici, ova tri stoljeća stara institucija ima najlošije rezultate kada je riječ o inflatornim predviđanjima britanske ekonomije. S druge strane, na vrhu liste nalazi se Bank of Canada.

Za razliku od Europske središnje banke i američkog FED-a, Bank of England sklona je krivom prognoziranju potrošačkih cijena, iako situacija u zadnje vrijeme ide malo na bolje. Osam godina zaredom, sve do 2013., inflaciju su procjenili za 1.3 postotna boda manje, dok su nakon toga griješili za oko 1.1 postotni bod više.

>>>Uhićen guverner latvijske središnje banke

Ovakve pogreške potenciraju na upitnu vjerodostojnost središnje banke koja bi trebala pružati osnovu za odluke o monetaroj politici koje utječu na tvrtke i domaćinstva u realnom sektoru. Bank of England povećala je referentnu kamatnu stopu po prvi put nakon više od desetljeća, argumentirajući postojanjem velikih izgleda za pojavu inflacije.

Kriva predviđanja samo su jedan u nizu dokaza protiv vodstva središnje banke. Monetarne institucije mogle bi se naći na udaru kritika jer su mjere korištene za ublažavanje krize zapravo povećale nejednakost.

>>>Švicarska središnja banka zaradila 55 milijardi dolara – više od Applea

Prilikom sastavljanja rezultata, Bloomberg je uzeo u obzir inflatorne projekcije od posljednje dvije godine i procjenu rasta BDP-a, te ih usporedio s rezultatima od 2006.-2016.

Kada se u obzir uzmu ukupne mjere, prvo mjesto zauzima FED, dok je na začelju Bank of Japan. Kod procjena gospodarskog rasta Bank of England nadao se vrhu ljestvice, no ispalo je da su dosljedno pretjerano optimistični.

Andy Haldane, glavni ekonomski stručnjak Bank of England, prošle godine kazao je da očekuje oštrije usporavanje gospodarske aktivnosti od one koja se dogodila kada je donesena odluka o Brexitu.

25. travanj 2024 09:00