Aktualno
StoryEditor

BMW 8 kabriolet: Zvijer za iduće ljeto

25. Studeni 2018.

Toplo ljeto mnogima je samo lijepa uspomena, zima je tu, ali vrijeme brzo prolazi, a o ozbiljnoj investiciji treba razmišljati na vrijeme. Primjerice, ako razmišljate o nabavci kabrioleta. Posljednji iz ponude je BMW serije 8 u toples-verziji. Možda je bespredmetno govoriti o njegovu dizajnu, jasno je da je besprijekoran i tko ima neke zamjerke znači da ne voli tu vrstu automobila. BMW je ovim modelom jasno odradio jednu metu, a to je Mercedes S kabriolet, koji već dvije godine krstari cestama diljem svijeta.

‘Brzi‘ platneni krov

Za predstavljanje novog modela potkraj studenoga BMW je odredio sunčanu Kaliforniju – Los Angeles. Sunce ipak nije presudno jer jedno je od najvećih tržišta kabrioleta Velika Britanija.

BMW serije 8 u kabrioletskoj verziji ima klasični platneni krov. Barem privremeno, CC modeli su totalno ‘out‘. Taj se platneni krov uvlači i izvlači za svega 15 sekundi, a tu operaciju možete odraditi u vožnji i to na brzinama do 48 km/h. U unutrašnjosti se uz nove prekidače za otvaranje i zatvaranje krova nalaze i grijači za vrat koji dolaze kao opcija. Još jedna specifičnost kabrioletskog izdanja jest sustav zaštite od vjetra, koji dolazi standardno i omogućava ugodnu i mirnu vožnju s otvorenim krovom. Pritom se za odličan zvuk brine glazbeni sustav Bowers & Wilkins, tako da s ovim vozilom ne možete nikako proći nezapaženi u gradskoj vožnji, što je često i cilj njegovih vlasnika. Za sigurnost u vožnji brine se niz najmodernijih sigurnosnih sustava.

Ispod poklopca

Ispod poklopca predstavljenog modela M850i nalazi se poznati 4,4-litreni TwinPower Turbo V8 snage 530 KS i 748 Nm okretnog momenta. Snaga se prenosi putem 8-stupanjskog automatskog mjenjača na sve kotače, što u prijevodu znači da stotku hvata za 3,8 sekundi, a najveća brzina elektronički mu je ograničena na 250 km/h. Nema sumnje da će u svojoj mikroniši biti pravi hit, a sigurni smo da će se pokoji primjerak naći i na hrvatskim prometnicama. Točna cijena još nije poznata jer se čeka službeno predstavljanje potkraj studenoga. 

19. travanj 2024 18:12