Aktualno
StoryEditor

BMW očekuje manju dobit u 2018. zbog cijena i trgovinskih ratova

26. Rujan 2018.

Njemački proizvođač automobila BMW upozorio je da ove godine očekuje manju dobit, a snizio je i zacrtanu profitnu maržu, navodeći kao razlog žestoku cjenovnu konkurenciju nakon stupanja na snagu novih propisa o emisiji štetnih plinova.

>>>EU istražuje BMW, Daimler i VW grupu zbog udruživanja protiv konkurencije

BMW je ispred konkurenata Volkswagena i Daimlera kada je u pitanju prodaja automobila usklađenih s novim standardom WLTP (Globalni harmonizirani test za laka vozila) koji bi trebao smanjiti zagađenje ali je njegovo stupanje na snagu prouzročilo poremećaje u nabavi i neočekivano natjecanje u cijenama, priopćili su iz te tvrtke.

Zbog strožih testova pojedini su proizvođači bili prisiljeni isključiti iz prodaje neke modele a nekima su snizili cijene kako bi obranili tržišni udio. To je potaknulo skok broja registriranih novih automobila u kolovozu u Europi za 29,8 posto, napominje Reuters.

Neizvjesnost na tržištu potpiruju i međunarodne trgovinske napetosti i povećanje uvoznih carina, napominju u BMW-u. Stoga bi im dobit ove godine trebala zabilježiti umjereni pad umjesto da se zadrži na prošlogodišnjoj razini, kao što su dosada predviđali.

Marža operativne dobiti u BMW-ovom automobilskom odjelu trebala bi iznositi najmanje sedam posto, čime je snižen zacrtani raspon između osam i deset posto, dodaju.

"Ovo je upozorenje o dobiti iznenadilo ali razlog je promjena tržišnih uvjeta", konstatira analitičar NordLB-a Frank Schwope.

>>>BMW gradi novu tvornicu automobila u Mađarskoj vrijednu milijardu eura

U kolovozu je BMW potvrdio godišnje poslovne ciljeve ali su analitičari Evercore ISI-ja početkom ovog tjedna izrazili sumnju da će uspjeti ostvariti zacrtanu godišnju dobit prije oporezivanja.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

25. travanj 2024 13:54