Aktualno
StoryEditor

BMW predstavio novu a opet predvidljivu peticu

22. Listopad 2016.

U autoindustriji sve je manje u modi slogan ‘tko riskira, profitira‘. Tipičan je primjer BMW, koji je prošlog tjedna predstavio potpuno novu seriju 5. Novo, a opet poznato iz jednostavnog razloga što je novi model inspiraciju pronašao u postojećoj BMW-ovoj seriji 7, koja je pak izvedenica serije 3. Tako se stalno vrtimo u krug, modeli su sve sličniji i zapravo ćemo ubuduće trebati metar kako bismo ih mogli raspoznati. Tu je politiku modelske sličnosti uveo Audi i nije bilo nikakvih razloga da je drugi proizvođači ne kopiraju kad očito ima uspjeha na tržištu.

Lakša 80 kilograma

Za novu peticu svakako moramo reći da je atraktivna, ali ne nudi neka nova dizajnerska rješenja. Slično je i s njezinom unutrašnjošću, koja je samo malo evoluirala u odnosu na prethodnika. Sigurno je da tržište ima konačni sud, ali voljeli bismo da proizvođači, osobito u premium segmentu, ipak pokažu malo više odvažnosti. S tehničke strane ima dosta novosti, međutim, BMW nije kao u slučaju sedmice odlučio učvrstiti karoseriju karbonskim vlaknima, već se sve svodi na aluminij. U odnosu na prethodnika nova petica skinula je 80 kilograma, što je lijep rezultat. BMW također najavljuje rekordno niski otpor zraka od Cx 0,24.

Stiže početkom 2017.

Na početku proizvodnje i prodaje u ponudi će biti dva benzinska i dva dizelska motora. Benzinci će razvijati snagu od 252 i 340 konja. Naravno da su te verzije ipak namijenjene tržištima poput Rusije ili Azije, a manje Zapadnoj Europi. Za nas tu je osnovni dizelaš 520d koji razvija 190 konja te jača šestocilindrična izvedba 530d koja pak ima najveću snagu od 265 konja. To je vrlo blizu snaga koje razvija najveći konkurent Mercedes E-klase. U budućnosti će se sigurno pojaviti i ekonomičnija i štedljivija izvedba slabijeg dizelaša, kao i hibridni model, koje inače kupci sve više traže. BMW serije 5 ima automatski mjenjač s 8 stupnjeva prijenosa i samo kao opcija kod najslabijeg dizelaša postoji mogućnost ugradnje manualnog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa. Osim stražnjeg pogona, u ponudi će biti i verzija s pogonom 4x4. Dolazak nove petice na svjetsko i hrvatsko tržište očekuje se u prvom tromjesečju 2017.

16. travanj 2024 10:31