Aktualno
StoryEditor

BMW SUV iX3: Električna verzija nekad zakletoga klasičara

06. Svibanj 2018.

BMW je dosad imao strogo odvojen odjel električnih i modela koje pokreće motor s unutarnjim izgaranjem. Tako smo s jedne strane imali modele poput i3 ili i8, a s druge primjerice SUV-ove X3 ili X5. No pravila su tu da se krše pa je tako i BMW odlučio prijeći tu tanku granicu i prvi put predstavio električnu verziju jednog modela koji pokreće inače klasični termički pogon. Na salonu automobila u Pekingu tako je predstavljen model iX3. Sama kombinacija slova i brojki govori da je riječ o električnoj verziji SUV modela X3. Dizajn je ostao postojan i prepoznatljiv.

Mala revolucija

S jednim punjenjem SUV iX3 moći će prijeći 400 kilometara. Rezultat je to elektromotora snage 270 KS s baterijom od 70 kWh, koja će se na brzom punjaču napuniti za svega 30 minuta.

Međutim, prava mala revolucija za BMW je u tome da su dizajneri spojili prednje otvore za zrak u jednu cjelinu, a poznato je da su oduvijek kod BMW-ovih modela bili razdvojeni. Već znamo kakav će biti odgovor purista i štovatelja kulta bavarske tvrtke na taj za njih pokušaj svetogrđa. Također se poradilo na optimizaciji aerodinamike kako bi se dobilo na dinamičnosti i na što manjem otporu zraka kako bi se povećala autonomija vozila. Upravo je doseg rak-rana svakog električnog modela, a BMW najavljuje da će iX3 s jednim punjenjem moći prijeći pravih 400 kilometara. Rezultat je to elektromotora snage 270 KS s baterijom od 70 kWh, koja se prema navodima proizvođača na brzom punjaču može napuniti za svega 30 minuta.

https://www.youtube.com/watch?v=2q_1mUdskhQ

U seriju s Kinezima

BMW još uvijek nije otkrio performanse novog automobila, čak ni hoće li imati pogon na dva ili četiri kotača, ali to je i logično jer je ipak još uvijek samo riječ o prototipu. Bavarci su potvrdili da će proizvesti serijsku verziju ovoga koncepta i to u zajedničkom partnerstvu s kineskom kompanijom Brilliance Automotive. Zna se da je kinesko tržište u velikoj ekspanziji te će se električni automobili upravo tamo i najbrže razvijati jer ionako treba tek sagraditi infrastrukturu pa nije bitno je li ona za električna ili za vozila s termičkim motorom. BMW je na mala vrata najavio ulazak struje u postojeće modele i sada je samo pitanje vremena kada će primjerice nova serija 3 imati i svoju električnu izvedbu. Vjerojatno možemo očekivati i brzi odgovor konkurencije jer momci iz susjednog Stuttgarta ili Ingolstadta neće mirovati.

17. travanj 2024 07:28