25. veljača 2018.

BMW X4: Lakši, ali agresivniji u odnosu na prethodnika

https://www.youtube.com/watch?v=AQNFVO8W1qI

Novi model ušminkan je izvana, ali u unutrašnjosti nema novosti. Nema zamjerki na opremu i kvalitetu, no i najbolji dizajn s vremenom dosadi.

BMW je prvi na svjetskom tržištu ponudio izvedbu SUV Coupéa. Bio je to model X6, nakon kojeg je 2014. slijedio i manji brat pod nazivom X4. No dok se X6 nametnuo u svojoj kategoriji, X4 je nekako bio nedorečen, odnosno nije izgledao tako dominantno na cesti poput većeg modela. U međuvremenu pojavio se i Mercedesov GLC Coupé, koji je također zauzeo svoj dio teritorija i stoga je u BMW-u došlo vrijeme za obnovu. Novi X4 premijerno će biti predstavljen u Ženevi. Na njegovu izgledu nije se ništa drastično radilo, ali ipak je agresivniji u odnosu na prethodnika. Na prednjemu dijelu svakako se ističu novi, veći otvori za zrak, odnosno ‘bubrezi‘ koji se zatvaraju ako je potrebna bolja aerodinamika, odnosno ostaju otvoreni ako je potrebno više zraka za motor. Stražnja svjetla također su redizajnirana pa novi X4 izgleda moćnije.

Šlag na tortu

U unutrašnjosti nema većih izmjena, to je tipični BMW-ov kokpit koji je već pomalo dosadio i možda bi bilo vrijeme da se dizajnerski osvježi. Nema nikakvih zamjerki na opremu, kvalitetu, ali i najbolji dizajn s vremenom dosadi. BMW je trenutačno previše predvidljiv kada je riječ o unutrašnjosti i teško je razlikovati je li riječ o ‘jedinici‘, ‘trici‘ ili u ovom slučaju X4.

Unatoč hajci na dizele BMW je u novome X4 hrabro ponudio četiri dizelska agregata i tri benzinska. Osnovni dizelaš ima već standardnih 190 konja, jaču izvedbu 231, a za one zahtjevnije tu je i dizelski motor od 265 konja. No kao šlag na tortu dolazi model M40d s 326 konja. Zna se da je oznaka M kod BMW-a vezana uza sport, a taj je model s punim pravom nosi.

https://www.youtube.com/watch?v=Ecrn-BtSTTg

Predstavljanje u Ženevi

Kad je riječ o benzincima, ponuda počinje s verzijom od 184 konja, slijedi jača izvedba s 252 konja, a vrhunac opet čini model M40i koji razvija čak 360 konja. BMW ovaj put nije želio eksperimentirati s ručnim mjenjačima, zato apsolutno sve izvedbe dolaze s automatskim mjenjačem koji ima osam stupnjeva prijenosa.

Zasad također sve verzije imaju u nazivu Xdrive, što u prijevodu znači da imaju stalan pogon na sva četiri kotača. Podaci o tome koliko stoji i kad će se pojaviti na tržištu još nisu poznati, odnosno vjerojatno će se sve otkriti nakon službenog predstavljanja na salonu u Ženevi.