• Pratite nas na:
14. listopad 2018.

BMW3: Nova ‘trojka‘ po uzoru na veću ‘peticu‘

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=czABrZrpkOU[/embed]

Teško je danas u autoindustriji izmisliti nešto sasvim novo te preuzeti poslovni rizik i otići u nepoznatom smjeru. Upravo tako razmišlja i BMW, koji igra na sigurnu kartu kada su u pitanju novosti. Posljednja u nizu je nova serija 3. Riječ je o potpuno novom modelu, a ne redizajnu, međutim, na prvu postoji onaj osjećaj ‘deja vu‘. Naravno da nije ništa slučajno, već se dizajnerski nova serija 3 oslanja na veću seriju 5, koja pak vuče korijene iz stare serije 5 itd. BMW je nekoć kada je na čelu dizajnerskog tima bio Chris Bangle itekako riskirao, ali njega više odavno nema i nestala je ta nit nepredvidljivosti koju je on donosio s novim modelima, sviđali se oni publici u konačnici ili ne. Tako već sada možemo sa sigurnošću zaključiti da će novu ‘trojku‘ ‘lajkati‘ velika većina potencijalnih kupaca, ali ih možda neće očarati.

>>>DS7 Crossback: Citroënov premium model s hibridnim pogonom

I dalje udoban i siguran

Riječ je o potpuno novome modelu, a ne redizajnu, no već na prvi pogled čini vam se da ste nešto slično vidjeli. Nakon odlaska Chrisa Banglea s čela dizajnerskog tima BMW više ne riskira

Slično je u unutarnjem prostoru, koji je kvalitetan, ergonomičan i posložen, ali također je već poznat i neki će dodati priznat. Svakako treba naglasiti važan detalj da je novi BMW serije 3 danas veći automobil nego je to bila serija 5 (E39) iz kraja devedesetih. Naravno da će BMW s novom serijom 3 ponuditi čitavu plejadu opreme kako sigurnosne, tako i one koja čini putovanja udobnijima i danas na tom polju vlada puna demokracija, odnosno sve što se može naći u najvećem BMW-ovom modelu može se naći i u novoj seriji 3. Osim toga, poznato je da njemački trolist (BMW, Mercedes, Audi) voli kupcima nuditi tzv. individualizaciju vozila ili, u prijevodu, popriličnu listi opcija.

>>>Seat Tarraco: ‘Španjolac’ s njemačkom putovnicom

S motorima nema iznenađenja

Što se motora tiče, nekih većih iznenađenja nema ni na tom polju. Na početku u ponudi će biti samo jedan šestocilindrični agregat i to će biti dizel. Riječ je o modelu 330d, koji razvija najveću snagu od čak 265 konja. Manji dizelski četverocilindrični motori nose oznaku 318d i 320d te razvijaju 150 i 190 konja. Verzija 320d je jedina koja na početku može dobiti i pogon na sva četiri kotača (x drive). Benzinske verzije nose oznaku 320i i 330i, a riječ je o motoru s četiri cilindra koji razvija 184 konja u slabijoj izvedbi te 258 u jačoj. Tijekom 2019. godine pojavit će se model 340i s benzinskim šestocilindričnim motorom od 374 konja te hibridna verzija 330e iPerformance koja će imati doseg na struju od 60 kilometara. Cijene za hrvatsko tržište još nisu poznate.