Aktualno
StoryEditor

BNP Paribas kupuje poljski ogranak Raiffeisena

10. Travanj 2018.

Najveća francuska banka BNP Paribas u utorak je objavila da će za 775 milijuna eura kupiti Raiffeisen Bank Polsku, središnje poslovanje Raiffeisen Bank Internationala (RBI) u toj istočnoeuropskoj zemlji.

Iz francuske su banke priopćili da će spojiti Raiffeisen Bank Polsku sa svojom bankom BGZ BNP Paribas koju je kupili 2014. godine kako bi ojačali poziciju u najvećem gospodarstvu među istočnim članicama EU-a, zauzevši šesto mjesto na ljestvici vodećih zajmodavaca u zemlji.

>>>Raiffeisen Bank International udvostručio dobit u 2017.

Raiffeisen Bank Polska trenutno je 10. zajmodavac po imovini u Poljskoj, podsjeća Reuters.

- Zadovoljni smo što ovom transakcijom postajemo aktivni sudionik u konsolidaciji poljskog bankarskog sektora. Ovo je za nas prilika da stvorimo veću, profitabilniju i efikasniju banku, kazao je izvršni direktor BNP-ova poljskog ogranka Przemek Gdanski.

Austrijskom pak zajmodavcu sporazum s BNP Paribasom omogućuje da stavi točku na teško poglavlje u poslovanju unatoč tomu što će morati zadržati portfelj loših zajmova. Na preuzimanje kontrole nad Polbankom u 2012. godini utrošili su ukupno oko 800 milijuna eura.

>>>Francuska Vlada prodaje 50 posto udjela u državnoj lutriji

BNP Paribas će kupiti korporativne i zajmove građana Bank Polske koji su na kraju 2017. godine iznosili 4,5 milijardi eura, kao i depozite klijenata vrijedne 8,1 milijardi eura. Time želi povećati imovinu kojom u Poljskoj upravljaju na više od 24 milijarde eura.

U RBI-ju su pak potvrdili da će zadržati Polbankov portfelj zajmova u stranoj valuti od 3,5 milijardi eura, uglavnom u švicarskim francima, koji će biti prebačen u njihov novi ogranak u Poljskoj.

Poljski regulator KNF zahtijeva da takvi paketi ostanu u rukama sadašnjih ulagača zbog stabilnosti bankovnog sustava, napominje Reuters.

25. travanj 2024 23:13