Aktualno
StoryEditor

Boeing: Kineska ulaganja u zrakoplovnu flotu premašit će 1.000 milijardi dolara

06. Rujan 2017.

Kineske aviokompanije vjerojatno će u narednih 20 godina kupiti više od 7.000 zrakoplova vrijednih 1.100 milijardi dolara kako bi podmirile rastuću potražnju za domaćim i inozemnim putovanjima, prognozirao je u srijedu američki proizvođač zrakoplova Boeing.

U Boeingu procjenjuju da će u razdoblju do 2036. godine kineski prijevoznici kupiti 7.240 zrakoplova, čime su povisili prošlogodišnju procjenu za 6,3 posto.

>>>VIDEO: Kina ponovno uvodi super brze vlakove Fuxing

- Tu dugoročnu prognozu podupiru kineski kontinuirani gospodarski rast, značajna ulaganja u infrastrukturu, rastuća srednja klasa i razvoj modela poslovanja zrakoplovnih kompanija, kazao je potpredsjednik za marketing Boeingove podružnice za komercijalne zrakoplove Randy Tinseth.

U Boeingu procjenjuju da će se tri četvrtine od 7.240 očekivanih narudžbi odnositi na uskotrupne zrakoplove, zahvaljujući snažnoj potražnji za letovima u Kini i Aziji. Potražnju za širokotrupnim zrakoplovima procjenjuju na 1.670 novih zrakoplova.

>>> Lilium Aviation prikupio 90 milijuna dolara za leteći taksi

- Očekuje se da će zrakoplovne flote kineskih kompanija rasti značajno brže od svjetskog prosjeka, pri čemu će gotovo 20 posto globalne potražnje za novim zrakoplovima generirati kompanije sa sjedištem u Kini, napominje Tinseth.

Boeing i njegov europski konkurent Airbus bore se za tržišni udjel u Kini, najbrže rastućem svjetskom zrakoplovnom tržištu, pri čemu obje kompanije u toj zemlji imaju proizvodne pogone.

Obje tvrtke uvelike profitiraju od agresivnih planova širenja kineskih aviokompanija, koje trenutno bilježe pad prinosa po putniku na određenim linijama uslijed pojačane konkurencije i povećanja kapaciteta.

>>>WTO presudio da porezne olakšice koje su pogodovale Boeingu nisu ‘zabranjene subvencije’

Tinseth drži da je pad prinosa privremen. "U pitanju su velika ulaganja za koja treba vremena, u konačnici će se isplatiti", smatra on.

Ukazuje i na izraženiji optimizam u pogledu dugoročnih gospodarskih prognoza, s obzirom na neočekivano snažan kineski gospodarski rast u ovoj godini.

18. travanj 2024 20:24