07. listopad 2017.

Boeing kupio Auroru, tvrtku koja razvija bespilotne letjelice

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Boeing je objavio kako je kupio tvrtku koja razvija bespilotne letjelice, Aurora Flight Sciences. Detalji kupoprodaje nisu objavljeni, ali Boeing je akviziciju opisao nastojanjima da prati trendove u avijaciji, piše Washington Post.

- Ovo predstavlja novo poglavlje u poslovanju Boeinga, jer budućnost avijacijske industrije se konstantno mijenja, rekao je potpredsjednik Boeingove divizije za inženjerstvo, testiranja i tehnologiju Greg Hyslop.

>>>Boeing: Kineska ulaganja u zrakoplovnu flotu premašit će 1.000 milijardi dolara

O tome kako će se Aurora uklopiti u poslovanje Boeinga nije govorio, ali ta je tvrtka već poznata po tome da je prestigla vodeće kompanije, kada je u pitanju razvoj bespilotnih letjelica. Jedna od takvih letjelica je i  XV-24A LightningStrike, koju je Aurora napravila u suradnji s DARPA-om, agencijom za razvoj naoružanja Pentagona.

U suradnji s Uberom, Aurora je konstruirala i dronove za dostavu roba. Kako je Aurora vodeća u razvoju autonomnih letjelica, pretpostavka je kako će je Boeing iskoristiti kako bi implementirao umjetnu inteligenciju u načine upravljanja postojećim zrakoplovima.

Spajanje dvaju kompanija pod povećalom je Pentagona, koji nadgleda konsolidaciju u obrambenoj industriji.