Aktualno
StoryEditor

Boeing razvija hiperzvučni zrakoplov, nasljednika legendarnog Blackbirda SR-71

08. Veljača 2018.

Američki proizvođač zrakoplova Boeing razvija novu hiperzvučnu vojnu letjelicu koja će moći "obići Zemlju u tri sata" brzinom pet puta većom od brzine zvuka, piše britanski Daily Mail.

Ime tajanstvenog konceptualnog zrakoplova kojeg mnogi smatraju mogućim nasljednikom legendarnog Blackbirda SR-71, špijunske letjelice koja je 1976. oborila rekord letjevši na najvišoj visini od skoro 26 tisuća metara, vjerojatno će biti "Valkyrie II".

>>>Airbus pretekao Boeing dosegnuvši rekord u broju naručenih zrakoplova

Iako tvrtka još nije dala zeleno svjetlo za projekt, na konferenciji u siječnju otkriveno je da bi taj zrakoplov koji će dosezati brzine do 6,174 kilometara na sat, odnosno 5 Macha, mogao biti proizveden u idućih 10 do 20 godina, piše britanski list.

Hiperzvučne letjelice po definiciji mogu letjeti pet puta brže od brzine zvuka, a Boeingova nova letjelica mogla bi pomoći američkoj vojsci da njezino nuklearno oružje probije bilo kakav raketni štit.

>>>Najveći zrakoplov na svijetu testiran na pisti

Takvi zrakoplovi mogu putovati toliko brzo i nepredvidivo da bi mogli predstavljati skoro trenutnu prijetnju državama diljem svijeta, smanjujući vrijeme za reakciju na napad s nekoliko sati na nekoliko minuta, čak i s velikih udaljenosti.

25. travanj 2024 15:54