Aktualno
StoryEditor

Bogati turistički program otoka Raba najavljuje još jednu uspješnu sezonu

24. Travanj 2017.

Sezonu 2016. godine otok Rab je zabilježio kao rekordnu sa 174 341 posjetitelja te 1 371 014 ostvarenih noćenja, a na razini otoka zajedno s općinom Lopar čak 2 085 346 noćenja. Usporedno sa sezonom 2015., to je 5% više u dolascima te čak 12% više u noćenjima, a na razini otoka radi se o povećanju od 9%.

U još bolje ovogodišnje rezultate uvjerena je direktorica turističke zajednice grada Raba, Ivana Matušan koja otkriva da prema broju u dolascima i noćenjima prednjače tržišta Njemačke, Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije. „Domaći gosti čine nešto više od 10% u cjelokupnom udjelu noćenja, te se nalaze na trećem mjestu, odmah iza Nijemaca i Austrijanaca“, ističe.

U protekloj su godini najveći broj noćenja ostvarili Autokamp Padova 3, hotel Padova te Grand hotel Imperial, a Rab se može pohvaliti i s više od 15 000 kreveta u privatnim smještajima te oko 4 000 u hotelima, hostelima, turističkim naseljima i kampovima.

Rab se može pohvaliti i s više od 15 000 kreveta u privatnim smještajima te oko 4 000 u hotelima, hostelima, turističkim naseljima i kampovima.

Za dobre statistike najzelenijeg otoka Kvarnera s čak 2 500 sunčanih sati godišnje, svakako je značajna povezanost s kopnom. Ipak, Matušan ukazuje kako bi uvođenje nove linije doprinijelo napretku destinacije:„Iako je Rab povezan trajektom s Mišnjaka prema Stinici na kopnu, iz Lopara prema Valbiski na Krku te katamaranskom linijom prema Rijeci, nova katamaranska linija koja bi išla iz Rijeke prema Zadru sa zaustavljanjima na Rabu svakako bi pridonijela povezivanju dijela Dalmacije s Rabom, a samim time i s Kvarnerom“.

Aktivni odmor s raznolikom gastro ponudom

Iznimnom gastronomskom ponudom, kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama, Rab se u proteklih nekoliko godina pozicionirao kao popularna destinacija za odmor neovisno o kojem se dijelu sezone radi. U pred i posezoni, Rab je mnogima idealna vikend destinacija za aktivni odmor uz pješačenje, ronjenje, bicikliranje i trekking, a otvorenje ovogodišnje sezone donijelo je i nove manifestacije za domaćine i njihove goste. „Već dugo sunce i more nisu dovoljni prosječnom turistu, pa smo uz klasičnu ponudu dodali i treći motiv dolaska, a to je doživljaj. Sezonu smo tako otvorili Uskršnjim doručkom i prvom Rapskom feštom od rožic. Obje smo manifestacije organizirali po prvi puta i tako dodatno obogatili ponudu za goste koji nas posjećuju u predsezoni,a također su otvorena dva ponajbolja hotela kao i dva kampa“, naglašava direktorica.

„Već dugo sunce i more nisu dovoljni prosječnom turistu, pa smo uz klasičnu ponudu dodali i treći motiv dolaska, a to je doživljaj“, kazala je Matušan.

Svibanj na „Otoku sreće“ obilježit će zanimljiva događanja tijekom Prvomajskih praznika te proslava Dana grada koja se održava 9. svibnja. Gurmane će privući Dani šparoga i Dani rapske janjetine, a za špicu sezone rezervirane su popularne kulturno-zabavne manifestacije poput Kantuna, turnira Udruge rapskih samostreličara, Rab jazz festival i nezaobilazna Rapska Fjera. „Osim kvalitetnim programom, 2016. godinu priveli smo kraju i s dvomilijuntim noćenjem na razini otoka, pa ove godine pojačano radimo na podizanju kvalitete sadržaja i programa. Stalni poriv da budemo čim bolji vodi nas naprijed te nam daje potrebnu dozu kompetitivnosti“, izjavila je Matušan.

Kvalitetnim sadržajem Rab iz godine u godinu produljuje i poboljšava turističku sezonu te na inovativne načine nastoji obogatiti boravak turista na otoku. „Možemo reći da naša turistička sezona traje od Uskrsa do početka studenog, a posljednje dvije godine bilježimo znatan rast u noćenjima otvaranjemsmještajnih objekata za vrijeme Adventa. To bi nazvali još jednim dodatnim mjesecom u turističkoj sezoni Raba“, zaključuje Matušan.

25. travanj 2024 19:39