02. ožujak 2017.

Bojite li se donošenja odluka?

FOBO (Fear of a better Option) ili strah od boljeg rješenja zajednički je faktor svima kojima donošenje odluka uzrokuje veliki stres.

Kanadski istraživači pozabavili su se tipom osobnosti nazvanoj ‘maximizer‘, koja se odnosi na ljude koji istraže i uzmu u obzir apsolutno sve moguće ishode prije donošenja odluke.

>>> Kokosovo ulje? Jaja? Bezglutenski proizvodi? Evo što jesti za zdravo srce

‘Neću napraviti ništa dok ne budem siguran u najbolju opciju‘, njihova je deviza, a dijele se na one koji se fokusiraju na osobni napredak i poboljšanje financijskog stanja i one koji samo u nedogled prikupljaju informacije. Prvi su skloniji donijeti odluku i krenuti dalje, dok drugi često opsesivno razmišljaju o svim mogućim rješenjima i umjesto da donesu konačnu odluku, nastavljaju dodavati nove informacije, završavajući u frustraciji i očaju.

Ovakav način ponašanja ima jako loše posljedice, poput nezadovoljstva životom, a da bi se spriječilo nužno je vjerovati svom instinktu.

Osim toga, stručnjaci preporučuju vremenski okvir za donošenje odluke.

‘Dajte si sat vremena za traženje najjeftinije avionske karte. Nakon toga kupite onu koja vam se čini najbolja i nastavite sa životom‘.