Aktualno
StoryEditor

Borba za povratak na posao: TLM-u ‘nije interesantan‘ zbog bolesti koju je dobio radeći u toj tvrtki

21. Veljača 2018.

Ne riješe li do kraja veljače stečajni upravitelj TLM Aluminiuma Branko Morić i predsjednik Upravnog odbora Impol TLM Jernej Čokl pitanje povratka na posao teško bolesnog radnika Ante Ledenka, koji je u Valjaonici zaradio neizlječivu fibrozu pluća, idemo u Strasbourg na Međunarodni sud pravde, najavio je u srijedu sindikalni predstavnik Vedran Uranija, koji zastupa Ledenka u njegovoj borbi za povratak na posao.

Ledenko je devet godina radio kao ljevač u šibenskom TLM Aluminiumu, bivšoj valjaonici, a na poslu je zadobio fibrozu pluća. Uz to ima Chronovu bolest i srčanu miokardiopatiju te posjeduje rješenje HZZO-a da mu se mora osigurati odgovarajuće radno mjesto prema preostaloj radnoj sposobnosti, a usavršio se za računalnog operatera.

>>>Bivši radnici TLM Prešaonice traže razrješenje stečajnog upravitelja

TLM Aluminium u ožujku prošle godine preuzela je slovenska tvrtka Impol, pokrenuta je proizvodnja i oko 400 radnika s burze rada vraćeno je na posao, a tvrtka je nastavila poslovati pod imenom Impol TLM Šibenik. No, na inzistiranje Ledenka da ga vrate na posao odbijaju to učiniti, kao i bivša uprava TLM-a, uz obrazloženje da im "nije interesantan zbog bolesti", rekao je Uranija novinarima nakon sastanka s direktoricom Impol TLM-a Marijanom Lažetom.

Uprava TLM-a mjesecima je odbijala razgovarati  s Ledenkom, komunicirali su s njim samo preko glasnogovornice, a odnedavno mu je zabranjen i ulaz u tvrtku, dodao je Uranija.

U razgovoru s direktoricom Impol TLM-a Uranija je zatražio da svog bivšeg radnika odmah vrate na posao jer za to postoje svi uvjeti. U međuvremenu je na posao vraćeno oko 400 radnika, no ne i Ledenko, iako hrvatski propisi i međunarodne konvencije nalažu da radnike koji su oboljeli na poslu vrate prioritetno.

>>>Slovenski Impol kupuje šibenski TLM

- On je računalni operater koji zbog bolesti više ne može raditi u skladištu i valjaonici, ali je vrlo educiran i radno sposoban pa može raditi uredski posao. To je već odavno trebalo biti riješeno da netko nije grubo prekršio hrvatske i međunarodne propise, ističe Uranija.

Lažeta ih je uputila stečajnom upravitelju Branku Moriću, uz obrazloženje da ona sama nema ovlasti vratiti Ledenka na posao. "Moriću ćemo se obratiti već sutra, a potom idemo i u Sloveniju, predsjedniku Upravnog odbora Jerneju Čoklu", najavi je Uranija.

Nećemo posustati, a alternativa su nam Međunarodni sud pravde u Strasbourgu i relevantne institucije u Hrvatskoj. Ipak, dok postoje šanse pokušat ćemo riješiti taj problem dogovorom, rekao je Uranija.

19. travanj 2024 00:56