Aktualno
StoryEditor

Borić: Licemjerno je da predsjednica drukčije govori o ravnopravnosti spolova u inozemstvu i kod kuće

19. Kolovoz 2018.

- Živimo u društvu u kojemu se ministar hvali da se, kao ministar u sekularnoj državi i na telefon javlja s ‘Hvaljen Isus’, a bojim se da dijeli svjetonazor blizak definiciji žene iz jednojezičnog rječnika hrvatskoga jezika nakladnika Školske knjige i Leksikografskog zavoda, prema kojoj je žena ‘ljudsko biće po spolu suprotno muškarcu, koje može rađati djecu i preuzeti glavnu brigu za uzgoj i odgoj djece’ i u kojemu je ‘javna žena’ jednako ‘prostitutka’, a ‘blago od žene’ je ‘vrlo dobra žena’. Rječnik je tiskan u 21. a ne u 19. stoljeću, valja istaknuti, a u skladu s tom definicijom i ženska se prava ‘usklađuju’, tj. dokidaju, kaže u intervjuu za Novosti Rada Borić, aktivistkinja i zastupnica Nove ljevice u zagrebačkoj Skupštini.

>>>Borić: Više od tisuću poslovnih prostora u Zagrebu izvan uporabe

Borić smatra kako je problem i što političarke desnog spektra ne vide problem u imenovanju u muškom rodu. Posebno zbog toga proziva predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

- Dodatno, zabrinjava kada predsjednica govori o ‘novim ideološkim prijeporima’. Ukoliko misli da ženski rod stvara prijepore, neka vrati web-stranicu Predsjednica.hr u Predsjednik.hr, a Ured predsjednice preimenuje u Ured predsjednika. I ne obraća se s ‘Dragi Hrvati i Hrvatice’. Jer ionako ‘ostale’ često zaboravlja i ne misli da je to prijeporno. Ravnopravnost spolova nije niti smije biti prijepor... licemjerno je kada o važnosti ravnopravnosti spolova govori u inozemstvu, a kod kuće ima drukčije kriterije. Dvojim koliko je zapravo naučila iz teorijske literature koju je morala pročitati pripremajući svoj doktorat vezan uz ravnopravnost spolova, jer se čini da nije naišla na tekstove koji govore o važnosti kritike jezika. Jezika koji perpetuira predrasude i stereotipe, kojima je i sama često neugodno izložena, upozorava Borić.

19. travanj 2024 05:24