Aktualno
StoryEditor

Boris Drilo: Dalmacija i Dubrovnik nakon Zagreba i Istre na redu za uvođenje 5G mreže

25. Siječanj 2019.

Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom osvojio certifikat ‘P3 - Best in Test‘ za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj, objavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u petak u prostorijama Canopy By Hilton hotela.

Certifikat P3 uzima se kao standard mjerenja kvalitete mreže i zadovoljstva korisnika telekom operatera diljem svijeta, a HT je, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, od mogućih tisuću osvojio čak 948 bodova, što ga je smjestilo među deset najboljih mobilnih mreža na svijetu.

>>>HT ostvario dobit od 166 milijuna kuna

Drilo se pohvalio i kako je HT sa sedam i pol milijardi kuna investicija u posljednje četiri godine najveći privatni investitor u Hrvatskoj, dok će u modernizaciju kompletne mobilne mreže diljem zemlje ukupno biti uloženo dodatnih milijardu kuna.

Fokus je na modernizaciji radijske mreže prema SRAN konceptu, odnosno tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G, 4G i 5G mreže na istoj opremi, višestruko povećava kapacitet 4G mreže te osigurava bolju pokrivenost. Cilj svih tih aktivnosti jest omogućiti uvođenje 5G mreže čim se za nju dodijeli potreban radiofrekvencijski spektar. To će, naglasio je Drilo, dovesti do transformacije čitavog društva tako što će otvoriti spektar dodatnih mogućnosti korištenja mobilnih tehnologija, čime će ‘unaprijediti gospodarstvo i promijeniti živote ljudi nabolje‘.

>>>Hrvatski Telekom kupio evotv

- Ulaganje u budućnost mobilne mreže iznimno je važno za budućnost gospodarstva i čitavog društva. Sve aktivnosti kojima se bavimo u HT-u vode ka povezivanju Hrvatske najboljom mrežom. Ponosni smo što je upravo HT tehnološki lider i predvodnik digitalne transformacije društva, kazao je Boris Drilo.

Trenutno su u potpunosti modernizirane mreže u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji i Istri, a do kraja godine planira se i ostale dijelove Hrvatske pripremiti za implementaciju 5G tehnologije. Sljedeća na redu je Dalmacija, točnije grad Dubrovnik.

25. travanj 2024 15:45