15. lipanj 2018.

Boris Drilo: Internet stvari omogućit će prikupljanje oceana podataka

Osnovnoškolci iz Ivera i njihovi mentori predstavili su najbolji individualni projekt, automatski pilićarnik, u petak u prostorijama Hrvatskog Telekoma u Zagrebu u sklopu donacijskog programa Generacija Next T-HT-a u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih. Prikazan je također i napredni zajednički kolaboracijski projekt mjerenja atmosferskih varijabli, koji je objedinio preko 60 osnovnih i srednjih škola te udruga diljem Hrvatske.

- Svaka aktivnost s djecom ima smisla. A aktivnost s djecom kroz donacijski projekt Generacija Next ima još više smisla jer je riječ o digitalnoj transformaciji u koju polažu nade i sama Europska komisija i Europska unija. Internet stvari je ključna tehnologija budućnosti, jer će omogućiti prikupljanje oceana podataka preko milijarda uređaja koji su spojeni na internet. Za očekivati je da će broj uređaja spojenih na internet za dvije do tri godine u Hrvatskoj iznositi oko 2-3 milijuna i uskoro nadmašiti broj ljudi, rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

>>>Sudionici ‘STEM Gamesa’ odmjeravali snage u znanju i sportu

Istaknuo je da HT radi na postavljanju tehnološke osnovice u pripremi za taj trenutak, a da je infrastruktura već ovdje, jer je kompanija ranije realizirala prvu mrežu IoT-uređaja.

Uslijedila je demonstracija automatskog pilićarnika, objekta za držanje i hranjenje pilića, nagrađenog projekta Generacije Next na kojem su radili osnovnoškolci iz OŠ Iver zajedno sa svojim nastavnicima.

>>>Bakić postao novi većinski vlasnik Varteksa

Nakon prikaza pilićarnika, riječ je preuzeo Nenad Bakić koji je naglasnio da je internet stvari najveća tehnologija sadašnjice, barem dok umjetna inteligencija ne postane stvarnost u mjeri većoj od one viđene kod chatbotova.

- Drago mi je da je HT prepoznao projekt koji smo osmislili i podržao ga vrijednom donacijom, koju smo nadogradili i vlastitim sredstvima. Tehnologiji Interneta stvari smo orijentirani zato jer s njome učenici mogu razviti projekte koji su bliski korisnim aplikacijama, ili to – poput ovog projekta – već jesu, te su tim projektima primiču inovativnosti, poduzetništvu i tržištu rada. Upravo zato smo u ovaj projekt uključili i srednje škole, izjavio je Bakić.

>>>Hrvatski Telekom: Biznis sa strujom prodan RWE-u

Hrvatski Telekom je ove godine kroz donacijski natječaj Generacija Next sa 700.000 kuna podržao razvoj najboljih projekata temeljenih na naprednoj tehnologiji interneta stvari (IoT), a koje su prijavile osnovne i srednje škole te razne udruge koje se bave edukacijom mladih diljem Hrvatske. U donacijskom natječaju Generacija Next u sezoni 2017./2018. sudjelovalo je ove godine više od 100 škola i udruga, oko 800 učenika i učenica i 130 mentora.

UKRATKO O NAGRAĐENIM PROJEKTIMA

Automatizirani ekološki uzgoj pilića temeljen na IoT tehnologijii

Plićarnikom temeljenim na IoT tehnologiji upravlja se aplikacijom na pametnom mobilnom telefonu, a služi za automatizirani ekološki uzgoj pilića u objektu i van objekta u ograđenom prostoru. Automatski plićarnik automatski kontrolira i upravlja vlagom, temperaturom, rasvjetom i pojilicom i time omogućava uštedu električne energije i vode te čuva okoliš.

Edukacijski kolaboracijski projekt ”Mjerenje atmosferskih varijabli”

Projekt je objedinio preko 100 osnovnih i srednjih škola te udruga diljem Hrvatske, a svaka uključena ustanova je izradila malu stanicu za mjerenje atmosferskih varijabli - temperature, vlage, tlaka, UV indeksa, količine svjetlosti, te količine mikročestica u zraku za prikazivanje onečišćenja zraka. Svi ti podaci prikazuju se u realnom vremenu na interaktivnoj karti Hrvatske. Projekt prikazuje pravu snagu i stečeno znanje u korištenju IoT tehnologija u osnovnim i srednjim školama.