Aktualno
StoryEditor

FOTO: Boris Jokić - Na svim razinama obrazovanja žene postižu bolje rezultate od muškaraca

07. Prosinac 2017.

U sklopu 7. međunarodne konferencije Žene u biznisu u organizaciji poslovnog tjednika Lider održana je panel rasprava na temu networkinga – kako to žene rade?

Dominiraju li u networkingu muškarci, koliki je stupanj neravnopravnosti i spolne diskriminacije u svakodnevnom životu, te koja je razlika između umrežavanja žena i muškaraca samo su neka od pitanja na koje su sudionice panela, i jedan sudionik, pokušali odgovoriti.

>>> FOTO: Počela sedma Liderova konferencija Žene u biznisu

Sabina Škrtić, članica Uprave, ENNA u uvodu panela o networkingu izazvala je gromoglasan aplauz izjavivši kako nema tajne kako žene komuniciraju među sobom jer one to rade kao i svi drugi.

- Nema ničeg drugačijeg i čudnovatog kako to rade žene kada je u pitanju networking, mi to radimo kao i svi ostali, ne bih tu radila nikakvu razliku. Sve je vrlo jednostavno. Dolazimo na konferencije, panele, družimo se, imamo ciljeve i na temelju njih radimo prioritete. Uz druženja pijemo vino, a ponekad i pivo. Osobno znam pričati o teškim temama, nema ničega čudnovatog sve radimo kao i ostali. U ENNA korporaciji smo što se tiče spolova podjednako zastupljeni. Ono što je najvažnije je da osoba kvalitetno i profesionalno predstavlja kompaniju. Želim da me se pozove kada je kriza, kao što je gospodin Šajatović rekao u uvodnom govoru,  jer znam raditi kada zagusti kazala je Škrtić koja je istaknula znanje kao osnovu svega.

- Osobna misija mi je učiniti svijet boljim. Nedostatak znanja je najveći problem našeg društva i zbog toga smo podležni razvijati stereotipe, zbog toga smo društvo lošeg ponašanja. Znanje je osnovi cilj kojem trebamo težiti kako bi prepoznali razlike, a ne da se dijelimo po spolu. Trebamo se prepoznati po rezultatima, a i networking je sjajan alat gdje neke ideje i neke vrijednosti širimo kroz krug ljudi. Lakše vam je širiti svoje ideje, vrijednosti te prihvaćati mišljenja drugih ljudi. Važno je prihvatiti različite ljude sa različitim stavom, dodala je.

>>> Jurčić: Zašto prihvaćamo da je u kući žena gazda, a na poslu ne

- Mislim da žene networkingu možda pristupaju strukturiranije, ja se za networking pripremim malo više jer je pola mojeg života u planiranju. Ipak najbolji networking su slučajni susreti u kojima se rađa iskrena komunikacija, kazala je Liana Keserić, članica uprave RBA koja ističe da se na fokusiranim networking sastancima može primijetiti da se žene više pripremaju.

Marija Felkel, članica uprave i glavna direktorica za ljudske resurse u HT-u smatra da su žene dovoljno snažne, a jedino što ih razlikuje od muškaraca jest što gledaju tri koraka unaprijed.

- Trebamo iskoristiti ovakve skupove da naglasimo što je problem u društvu – a to su stereotipi. Mislim da su jednako loše predrasude kada se poslovne žene podsmjehuju ženama koje ostaju kod kuće čuvati djecu umjesto da grade karijeru, upozorila je Felkel.

>>> Helle Müller Petersen: Uspješne žene moraju se udati za pravog muškarca

Da je znanstvenica zajednica gora od biznisa objasnio je Boris Jokić, znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja.

- Na svim razinama obrazovanja žene postižu bolje rezultate od muškaraca, a neravnopravnost je suptilna i iskazuje se kroz različite obrasce očekivanih ponašanja. Jedan način za rješavanje neravnopravnosti je networking, kazao je Jokić koji navodi i da su međuspolne razlike često puno manje nego unutarspolne.

Mastercard ima razne programe kroz koje pomaže ženama

- Ne bih rekla da samo žene peglaju kartice jer i muškarci to rade. Žene će prije otići kupiti hranu, a muškarci će otići i kupiti tehniku. Uglavnom nema razlike svi kupuju-  kazala je Sanja Žigić, direktorica Mastercard Hrvatska te ispričala kako se unutar tvrtke trude kroz razne programe pokušavaju pomoći ženama.

- Mastercard je krenuo u potporu ženskom poduzetništvu, postoje programi za poticanje ženskog vodstva, također imamo program koji se bavi financijskom uključenosti u cijelome svijetu. U svijetu postoji mnogo žena koje uopće nemaju pristup novcu, pogotovo u nerazvijenim zemljama. Žene su najranjivije i novac im je potreban. Iz tog razloga širimo programe po Africi i Aziji. Primjerice u Africi imamo svoj laboratoji, doniramo djeci obroke i trudimo se biti što prisutniji ondje gdje je to najpotrebnije. Što se tiče networkinga unutar moje tvrtke, moj ured je mali, no kada razgovaram s partnerima ne pravim razlike da li su muški ili ženski. Korisno je čuti iskustva ostalih na kraju dana koja su manje više ista, rekla je Sanja Žigić, direktorica Mastercard Hrvatska.

Na pitanje urednika Miodraga Šajatovića imaju li svoj tim poput muškaraca koji imaju svoju ekipu kada igraju košarku Škrtić je rekla kako ima pet ili šest prijatelja koji su u poslovnom svijetu te kako se s njima rado druži, no i priznala kako postoje skupine žena unutar tvrtke koje rado komentiraju događanja s afterwork partyja i sličnih događanja.

Pišu: Maja Brkljač i Astrid Elizabeth Pavleković

15. travanj 2024 10:34