11. siječanj 2018.

Boris Miletić: Državno jamstvo pomoći će Uljaniku da ojača tržišnu poziciju

Predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić podupro je današnju odluku Vlade o davanju državnog jamstva brodogradilištu Uljaniku radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva te vjeruje da će nakon financijske konsolidacije Uljanik "dodatno ojačati poziciju na tržištu i ostati prepoznatljiv simbol hrvatskoga gospodarstva".

>>> Vlada Uljaniku odobrila jamstvo do 96 milijuna eura, čeka se odobrenje EU

Miletić u priopćenju ističe da je ta odluka s obzirom na važnost brodogradnje u Hrvatskoj i na utjecaj koji ta grana ima na naše gospodarstvo bila jedina ispravna.

"Brodogradilište Uljanik sastavni je dio gospodarstva Pule i cijele Istre i zadovoljan sam što su naši brojni razgovori s Vladom o budućnosti Uljanika, koji s više od 2000 radnih mjesta izravno ili neizravno uzdržava više od 10.000 stanovnika, urodili plodom", ističe Miletić i podsjeća da je Uljanik u 160 godina uspješnog poslovanja osigurao egzistenciju znatnom dijelu građana Pule i okolice.

Uljanik danas gradi najmodernije brodove, ima punu knjigu narudžaba i prisutan je na svjetskom tržištu, ističe Miletić i dodaje da je jedan od najvećih izvoznika u Hrvatskoj, s više od milijardu kuna na godinu, a takve je rezultate uspio postići iako jedini od svih hrvatskih brodogradilišta nije saniran državnim, nego lokalnim financijskim sredstvima.

>>>Živi zid ispred Uljanika upozorio na ‘propast giganta koji zapošljava tisuću ljudi’

"Vjerujem da će se svi složiti da Uljanik nije obično poduzeće. On je dio naše povijesti i tradicije, svojevrsni simbol Pule i sastavni dio našeg istarskog identiteta. Uvjeren sam da će nakon ove financijske konsolidacije Uljanik dodatno ojačati svoju poziciju na tržištu i ostati prepoznatljiv simbol našega gospodarstva", zaključio je predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Miletić.