Aktualno
StoryEditor

Boris Rašeta: Vlada ima zajednički nazivnik - narcizam

17. Kolovoz 2017.

Novinar Boris Rašeta kontaktirao je nekoliko psihologa i psihijatara koji su za ovu prigodu izradili psihoportrete Andreja Plenkovića i članova Vlade, piše N1. S obzirom na to da je psihologija važna kao element političke dinamike, sugovornici su istaknuli činjenicu da su kod premijera naglašeni elementi narcizma.

>>>HNS: Ako padne Divjak pada i Vlada

Ljudi oko njega tvrde da je Plenković, mimo uobičajenih stereotipa koji se vežu uz njegovo ime, pa se najčešće govori da je briselski, njemački ili američki igrač, prije svega svoj čovjek, koji u glavi ima samo jednu agendu - vlastitu karijeru. Njemu je Hrvatska tranzicijska etapa, odskočna daska za međunarodni diplomatski uzlet, kaže Rašeta.

Dodaje da Plenković mora izvesti ovu Vladu do kraja, ne ići na izvanredne izbore, osim ako nije tvrdo uvjeren da ih može dobiti. Biti ‘propali premijer‘, nije referenca ni za Bruxelles, ni za UN, ni za što.

>>>IJF: Vlada ne bi smjela popuštati interesnim skupinama i neukim, populističkim demagozima

Provođenje kurikularne reforme trenutno je najveće iskušenje za stabilnost Plenkovićeve Vlade, a Rašeta smatra iako HDZ na prijevremenim parlamentarnim izborima ne bi imao suparnika, nema ni raskošan koalicijski potencijal, ipak uspjeli bi pronaći partnere za vladu.

Što se tiče psihoanalize drugih članova Vlade, objašnjava Rašeta, sve bi uspjeli svesti na zajednički nazivnik – narcizam. Iako Goran Marić, kao katolički socijalist koji voli državno vlasništvo i Martina Dalić, zagovornica totalne privatizacije imaju potpuno oprečne ideologije, uz narcizam ih spaja i koristoljublje, koje ih navodi da ostanu u Vladi koja radi suprotno njihovim političkim agendama.

>>>Plenković: Porez na nekretnine nakon ‘senzibiliziranja javnosti’

- Politička smrt njima je teža od biološke. Mnogi imaju histrionski poremećaj, opsesivno žele na veliku pozornicu. I dok su na njoj, pod svjetlima reflektora, oni osjećaju važnost, samopoštovanje, integritet, tvrdi Rašeta.

- Kad padnu, postaju razvaline koje izazivaju sućut. Oni su zapravo motivirani tim psihološkim razlozima. Većina naših političara nema nikakvu građansku profesiju, osim eventualno liječnika, to su intelektualci opće prakse kojima su Sabor i politika- na našu žalost - jedini zanat od kojega mogu kako-tako pristojno živjeti, zaključio je Rašeta.

18. travanj 2024 16:31