Aktualno
StoryEditor

Boris Vukelić: Mali trgovci trebaju se udružiti radi opstanka

19. Rujan 2017.

Opstanak malih trgovaca-obrtnika je važan, no treba iskoristiti prednosti koje im nudi udruživanje, ulagati u objekte i modernizirati poslovanje, ocijenjeno je u utorak na konferenciji ‘Vratimo gradu sadržaje i dušu‘, u organizaciji časopisa i portala Suvremena trgovina.

Broj trgovačkih obrta u zadnjih 15-ak godina gotovo je dvostruko pao pri čemu je izgubljeno gotovo 40 tisuća radnih mjesta, rekao je bivši čelnik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Boris Vukelić.

Po njegovoj ocjeni, radi opstanka male trgovine treba maksimalno iskoristiti mogućnosti udruživanja i zajedničkog nastupa te poštovati zajedničke aktivnosti i po cijenu kratkoročnog gubitka.

>>>Pipunić pozvao ‘ponekad preskromne’ poduzetnike da se prijave na prestižan EY projekt

Nužno je i ulagati u objekte, modernizirati poslovanje i iskoristiti poziciju hrvatske proizvodnje koja je u velikoj opasnosti zbog pada udjela hrvatske trgovine, istaknuo je Vukelić.

- Hrvatska trgovina vrlo je važna za domaću proizvodnju. Prerađivačka industrija iz Koprivnice imala je 611 artikala u Konzumu i Velprou, kod jednog diskontera 34, a danas 20, s trendom pada, kazao je Vukelić.

To je, kako ističe, ozbiljno upozorenje koje proizvođači razumiju i daju potporu hrvatskoj trgovini i onda kada je problematična, rekao je Vukelić.

Glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić smatra da treba podržati projekte i uprijeti sve snage kako bi se vratio život u gradske jezgre, s obzirom da su mnogi lokali prazni. Smatra kako se kod kreiranja propisa treba misliti na male i olakšati im poslovanje. Valja oživjeti gradska središta, ona moraju biti dio jedne šire ponude, rečeno je na skupu.

>>>Premijer Plenković potvrdio dolazak na Dan velikih planova

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Mladen Malta napominje kako su nedostatak parkirnih mjesta ili visoke cijene parkinga, mali prodajni prostori i visoke cijene najamnina neki od razloga zbog kojih su mali trgovci i obrtnici nestali iz gradskih jezgra i zašto su se kupci okrenuli velikim trgovačkim centrima.

Pomoćnica ministrice Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac ocijenila je važnim opstanak malih trgovaca i obrtnika važan te kako je kupcima još uvijek mio osjećaj bliskost koji dobiju u malom kvartovskom dućanu.

Kaže da Ministarstvo nizom mjera potiče razvoj obrtništva pa se tako radi na izmjeni zakona o strukovnom obrazovanju kako bi se što više mladih motiviralo na upis obrtničkih zanimanja.

25. travanj 2024 13:08