18. siječanj 2018.

Borzan: Ministarstvo zdravstva ne može ograničiti prodaju energetskih napitaka djeci

Hrvatska  zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) izvijestila je u četvrtak da je Europska komisija (EK), u odgovoru na njezine upite, opovrgnula tvrdnje Ministarstva zdravstva kako nije moguće ograničiti prodaju energetskih napitaka djeci, jer to ne dopušta zakonodavstvo EU.

U priopćenju za javnost, iz svog osječkog ureda, Borzan podsjeća kako je nedavno pozvala Vladu RH da radi zaštite javnog zdravlja ograniči prodaju energetskih napitaka djeci, a da se Ministarstvo zdravstva "negativno očitovalo o inicijativi, uz obrazloženje da to ne dopušta zakonodavstvo EU".

>>>Borzan imenovana izvjestiteljicom EU parlamenta za različitu kvalitetu proizvoda

S obzirom na to da je nekoliko država članica Unije već donijelo takve mjere, a Litva još 2014. godine, Borzan navodi kako je od EK zatražila pravno tumačenje, odnosno odgovore na upite imaju li države članice pravo odrediti minimalnu dob za potrošnju određenih proizvoda iz razloga povezanih s javnim zdravljem te je li EU pokrenula nekakav oblik postupka radi utvrđivanja povrede prava protiv Litve i Latvije.

U pristiglim odgovorima navodi se kako je određivanje minimalne dobi za potrošnju određenih proizvoda, iz razloga povezanih s javnim zdravljem, dio nacionalnih politika o javnom zdravlju, da su "države članice u potpunosti nadležne za nacionalne politike o javnom zdravlju u skladu s Ugovorom o funkcioniranju Europske unije" te da stoga "Komisija smatra da ne postoji razlog za pokretanje postupka protiv takvih nacionalnih mjera".

Komisija napominje kako nije pokrenula nikakav postupak zbog povrede prava protiv Litve ili Latvije, u vezi s nacionalnim zakonodavnim odredbama, kojima se zabranjuje prodaja energetskih pića maloljetnicima, dodaje se u priopćenju.

>>>Borzan ‘pomaknula planinu’: HiPP u Hrvatsku šalje proizvode identične onima u Njemačkoj

- Ako ministar već govori da ne mogu sva bolesna djeca dobiti lijekove, onda neka se makar angažira oko preventive. To ga ništa neće koštati. Koliko znam u Hrvatskoj se niti ne proizvode energetski napitci, već ih uvozimo, istaknula je Borzan.

Upozorila je da više od četvrtine naše školske djece ima prekomjernu težinu, po čemu smo sedmi u Europi.

- Vrijeme je da Hrvatska djeluje. Još jednom pozivam Vladu da zaštiti zdravlje djece. Ako nisu sigurni kako to zakonski riješiti, neka pogledaju rješenja drugih država, poručila je hrvatska  zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.