Aktualno
StoryEditor

Bosch Hrvatska svečano proslavio 25 godina poslovanja

08. Studeni 2018.

Bosch Hrvatska, dio Grupe Bosch, vodećeg svjetskog dobavljača tehnologija i usluga, danas je u hotelu Westin u Zagrebu proslavio 25 godina poslovanja. Prisutni su kroz video upoznali poslovanje ove globalne kompanije koja svoje proizvode i poslovanje prilagođava trendovima i prednjači u njima. Na proslavi je održana i press konferencija na kojoj je Mirsada Kudrić, generalna direktorica Bosch Hrvatska i Slovenija, predstavila poslovanje.

- Tehnologija je glavni pokretač rasta i razvoja naše tvrtke, ona je naš zajednički posao, naša strast i ono što nas obilježava u Hrvatskoj već 25 godina - izjavila je Kudrić. U sklopu proslave organizirana je izložba kojom je prikazana povijest Boscha od klasičnih alata do novih tehnologija budućnosti. Jedan od izložbenih eksponata bio je Rexroth APAS robot koji se koristi u pametnim tvornicama industrije 4.0.

Otkako je 1992. osnovan, Bosch Hrvatska stalno povećava prodaju te se očekuje da će ove godine biti veća od 400 milijuna kuna. U Boschu Hrvatska radi 70 zaposlenika, a kao veleprodajni ima više od 600 kupaca.

Bosch Hrvatska je 2004. preuzeo vođenje poslovanja u Bosni i Hercegovini, a 2014. u Sloveniji. Slijedom praćenja novih tehnoloških trendova i novih tehnologija Bosch je u Hrvatskoj 2016. otvorio poseban odjel Pametna rješenja, tako da je prošle godine predstavio niz inovativnih proizvoda; Indego 400 Connect najefikasniju automatsku kosilicu na tržištu s kojom se zahvaljujući sustavu Connected Technology jednostavno može upravljati putem pripadajuće aplikacije. Također će od 2019. jednostavnim ažuriranjem softvera biti moguće i glasovno upravljanje kosilicom preko Amazon Alexa glasovnog asistenta. Boschov odjel Toplinske tehnologije lansirao Bosch EasyControl CT 200, pametan regulator s pripadajućom aplikacijom koji omogućava da u svakom trenutku korisnik regulacijskog uređaja može dobiti pregled predvidive potrošnje energije za što bolju uštedu. Odjel Bosch Building Technologies je na tržište uveo Dicentis konferencijske sustave koji zahvaljujući najinovativnijim tehnologijama Dicentis Interpreter desk omogućava simultano prevođenje do 100 jezika na višejezičnim konferencijama, sastancima i prezentacijama, a na tržištu je KTS 250, optimalni tester za auto servise, koji se brzo instalira a može poslužiti i kao drugi uređaj za mobilnu primjenu.

Bosch Hrvatska također odgovorno posluje što se posebno očituje u suradnji sa SOS Dječjim selom Lekenik, te suradnjom s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu. Početkom ove godine, Bosch je bio jedan od glavnih sponzora hrvatskom teamu na amaterskom reliju Budapest-Bamako. Team Tesla, uspio je završiti ovogodišnje izdanje relija Budapest-Bamako, te je postao prvi tim na svijetu koji je električnim automobilom, Teslom Model X, prešao Saharu i završio jedan afrički reli.

Grupa Bosch, vodeći je svjetski dobavljač tehnologija i usluga, zapošljava oko 402.000 zaposlenika diljem svijeta, a ostvarila je 2017. promet u iznosu većem od 78,1 milijardi eura. Djelatnosti grupe podijeljene su u četiri poslovna područja: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods i Energy and Building Technology. Kao jedna od vodećih tvrtki za internet stvari Bosch nudi inovativna rješenja za pametne domove, pametne gradove, povezanu mobilnost i povezanu proizvodnju. Bosch primjenjuje svoju stručnost u tehnologiji senzora, softveru i uslugama, kao i vlastitom oblaku za internet stvari (IoT) da bi svojim korisnicima iz jednog izvora pružao povezana rješenja iz više domena. Strateški je cilj Grupe Bosch osmisliti rješenja za povezani život. Grupa Bosch sastoji se od tvrtke Robert Bosch GmbH i oko 440 podružnica i regionalnih društava u oko 60 zemalja. Temelj rasta tvrtke u budućnosti njezina je snaga inovacije. Bosch zapošljava 64 500 zaposlenika u istraživanju i razvoju na 125 lokacija diljem svijeta.

Tvrtku je 1886. godine u Stuttgartu osnovao Robert Bosch (1861.-1942.) kao Radionicu za preciznu mehaniku i elektrotehniku. Ukupno 92 posto udjela u tvrtki Robert Bosch GmbH u vlasništvu je dobrotvorne zaklade Robert Bosch Stiftung GmbH. Većinu prava glasa ima industrijski trust Robert Bosch Industrietreuhand KG. Funkcije poduzetničkog vlasništva izvršava trust. Ostatak poslovnih udjela u vlasništvu je obitelji Bosch i tvrtke Robert Bosch GmbH.

24. travanj 2024 18:44