Aktualno
StoryEditor

FOTO: Bosch slavi 130 godina postojanja i rast prodaje u Hrvatskoj viši od 25 posto

07. Lipanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Nastupom ansambla Lado te prezentacijama 130 godina duge povijesti, tvrtka Bosh je u Tehničkom muzeju u Zagrebu predstavila poslovne rezultate za 2016. godinu, te najavila osnovne pravce daljnjeg razvoja kompanije. Na globalnoj razini, tvrtka je u 2016. zabilježio najveći rast u Aziji i na Pacifiku, gdje je u segmentu tehnologija za život ukupno prihodovano 20,8 milijardi eura, dok se ta brojka u Europi kretala oko 39 milijardi eura.

Što se Hrvatske tiče, Bosch je prošlu fiskalnu godinu završio s konsolidiranom prodajom od 404,8 milijuna kuna (54 milijuna eura), što je rast veći od 25 posto.

- Očekujemo da će porasti potražnja za našim pametnim proizvodima i uslugama koji olakšavaju svakodnevni život, a da će naše lokalno poslovanje, na temelju pozitivnog prvog tromjesečja, u 2107. nastaviti rasti, rekla je uvodno Mirsada Kudrić, glavna direktorica Boscha u Hrvatskoj, BiH te Sloveniji.

>>> Tvrtka BSH donirala kućanske uređaje BOSCH Zakladi biskup Josip Lang i humanitarnoj udruzi Izvor ljubavi

O tome što je Bosch i kamo stremi govorili su direktori odjela kompanije, koja je, baš kao i njezini svjetski konkurenti, usmjerena na daljnji razvoj tehnologije, koja računa na IoT (Internet Of Things) tržište. Naime, Bosch procjenjuje kako će do 2020. godine globalni volumen IoT tržišta rasti 35 posto godišnje do nezamislivih 250 milijardi dolara. Aktivnost Boscha u tom segmentu vidljiva je kroz prošlogodišnji plasman i prodaju čak 27 milijuna proizvoda povezanih na internet. Cilj je, do 2020. s internetom povezati sve elektroničke proizvode.

- Prvi električni alat koji je Bosch prije 90 godina napravio bio je šišač za kosu, drugi proizvod te vrste koji je napravljen bio je bušeći čekić, a upravo je Bosch izumio i prvu ubodnu pilu na svijetu, rekao je o prošlosti kompanije Svjetlan Ivanek, voditelj odjela specijaliziranog za električne alate. Od tada do danas, Bosch je razvio čitav niz električnih alata, a jedan od posljednjih, IXO bušilica s litijskom baterijom, postala je najprodavanijim električnim alatom u povijesti, zbog čega je završila i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

- Potrebe korisnika glavni su pokretač razvoja elekrtičnih alata. Primjerice, uzme li se u obzir da samo 30 posto vremena profesionalci provedu radeći na gradilištima, a ostatak vremena utroše na pripremu terena, osmislili smo "Check my tool" rješenje na oblaku, uslugu putem koje točno možete znati gdje vam je alat, je li sve na svojem mjestu i na broju, dodao je Ivanek.

>>> Vrijeme obilja: ‘Akutni’ nedostatak skladišnog prostora za žitarice diljem svijeta

Znatne pomake u tehnologiji Bosch je ostvario i u segmentu sigurnosnih sistema. Poznat po svojem sustavu dojave požara, detektorima dima, Bosch je kroz godine uspješno probijao svoj put do pozicije predvodnika u tehnologijama sustava sigurnosti, nadzora i alarmiranja. Na tom putu, pogotovo kada je u pitanju video nadzor, Bosch je imao partnere. Tako je 2002. godine u suradnji s Phillipsom, Bosch lansirao videokamere koje detektiraju dim i otvoreni plamen. U 2009. ujedinjuje snage sa Siemensom, što omogućava početak razvoja analitike u video nadzoru.

- U veljači ove godine potpisana je suradnja između Boscha i Sonyja, na projektu ugradnje analitike u kamere. Istovremeno, naša je tehnologija implementirana u više od stotinu zračnih luka diljem svijeta, pa tako i u nove terminale Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, kao i u zračnoj luci u Dubrovniku, rekao je šef odjela sigurnosnih sistema Danijel Jerković.

Skup, koji je nastojao pomiriti tradiciju i razvoj novih tehnologija, zaokružen je impresivnim nastupom ansambla Lado, a što je pozdravio i generalni direktor tvrtke Bosch za Adria regiju Daniel Korioth.

- Ja sam u Bosch došao 1989. godine, koja je značajna po tome što je Bosch baš te godine počeo razvijati tehnologiju koju smo kasnije vidjeli u, primjerice, Google Streetu. Tradicija određuje našu sadašnjost, ali danas smo u poziciji da možemo i želimo tehnologjom oblikovati našu budućnost. Vidjeli smo fantastičnu povijest Boscha u ovim prezentacijama, no imajte na umu jedan od slogana Boscha, a taj je da je tehnologija alat, a ne cilj, rekao je Korioth čestitajući potom i ansamblu Lado na nastupu.

05. svibanj 2024 18:19