Aktualno
StoryEditor

Božična knjiga 2017.: U najčitanijem vodiču predstavljeno više od 780 darova

23. Prosinac 2017.

Božićna knjiga’, bogat popis darova za Božić koji svake godine izdaje američka trgovačka kuća iz Dallasa Neiman Marcus, i ovaj put mnoge je ostavila bez daha. Svoj godišnjak s prijedlozima skupih darova objavljuje već 91 godinu i upravo su darove za predstojeći Božić mnogi proglasili najluksuznijima u 110 godina postojanja tvrtke. Objava vodiča svaki se put nestrpljivo iščekuje i prati u medijima, a od 16 listova s kojima se krenulo početkom 20. stoljeća, došlo se do skupocjene ponude narasle na više od 780 darova predstavljenih na 276 stranica.

Svoj godišnjak s prijedlozima darova za Božić trgovačka kuća Neiman Marcus objavljuje već 91 godinu, ali upravo su darovi za predstojeći Božić proglašeni najluksuznijima u 110 godina postojanja tvrtke

Cijene se ovaj put kreću od devet dolara za bojanku ‘Omy’ do 1,6 milijuna dolara za novogodišnji provod u New Yorku na Times Squareu. Ipak, čak polovica darova jeftinija je od 250 dolara, a od deset najboljih ‘Darova iz mašte’ koje proglašavaju svake godine, dio novca odlazi u zakladu Neimana Marcusa za pomoć mladim umjetnicima i osiguravanje pitke vode.

Također, deset posto prihoda od kolekcije ‘Darujmo ljubav’, u kojoj se cijene kreću od 20 do 295 dolara, ide istoj zakladi za umjetničko obrazovanje mladih diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Milijunski doček

U ‘Darovima iz mašte’ milijarderima koji imaju sve što žele nude se nezaboravna putovanja, jedinstveni doživljaji, druženja i skupe ‘igračke’. Bogatunima se predlažu darovi prema njihovim mogućim zanimacijama i stremljenjima, pa je onima koji se vole provoditi namijenjen najskuplji dar – milijunski njujorški novogodišnji provod za 300 probranih uzvanika. No do lude zabave ipak će se trebati strpjeti, jer doček nije upriličen za ovu Novu godinu, već 2019. Bit će osigurano 150 vrhunskih soba za dvije noći u hotelu Knickerbocker, središtu vrhunskih društvenih događaja od 1906. kada ga je sagradio poznati milijunaš i građevinar John Jacob Astor IV. Posljednje noći 2018. ponad Times Sqarea, na kojem će milijun ljudi odbrojavati posljednje sekunde godine na odlasku i pratiti spuštanje kugle, častit će se vrhunskim pićima i bogatom večerom uz glazbu koju će puštati DJ-evi. Takav provod valjda će biti vrijedno pričekati godinu dana.

Drugi najskuplji dar iz mašte je Rolls Royce Dawn, koji u narančastoj izvedbi stoji 445.750, a u plavoj 439.625 dolara. Izrada tog coupéa koji se pojavljuje u ograničenom broju primjeraka nadahnuta je Saint-Tropezom i jezerom Como. Tako je raskošna unutrašnjost Dawna Saint-Tropez ukrašena bijelom kožom i detaljima narančaste i čokoladne boje, tepisima od vune te drvom na nadzornoj ploči i vratima, a u Dawn Lago di Comu prevladava siva i crna ručno izrađena koža koja se skladno nadopunjuje s metalnom nadzornom pločom. Neiman Marcus namjenjuje automobile parovima koji ne žele dijeliti takve stvarčice, jer je, kako kaže u svom vodiču, dijeljenje precijenjeno.

Rudarenje, golf i šampanjac

Put do zambijskog rudnika dijamanata Gemfield’s Kagem i obrada smaragda uz pomoć zlatara Stephena Webstera za 300.000 dolara privući će zasigurno nekog pustolova i ljubitelja nakita. Nakon razvrstavanja smaragda i večere pored jezera, slijedi dvodnevni provod u hotelu The Royal Livingstone pored rijeke Zambezi te obilazak Viktorijinih slapova. U Londonu se odsjeda u hotelu Connaught i provodi dan s Websterom u studiju gdje će se obrađivati 7,2-karatni smaragd. Upriličena je i večera s Websterom i njegovom suprugom Asijom.

Golferi će isto malo pričekati na svoj provod na 42. Ryderovu kupu, koji se održava u rujnu 2018. u Parizu. Riječ je o golfskom natjecanju između europske i američke momčadi koje se održava svake dvije godine. Četiri osobe za 250.000 dolara bit će gosti vođe američke momčadi Jima Furyka, što uključuje četiri VIP ulaznice, let zrakoplovom u prvoj klasi, prijevoz automobilom, vrhunski smještaj, večeru, osobnog savjetnika te druženje s Furykom.

U Parizu će uživati i četvorka koja odluči bolje upoznati izradu šampanjca, a putovanje stoji 150.000 dolara. Boravi se u hotelu de Crillon, večera u 12 sljedova u hotelskom rastoranu L’Ecrin te druži s obitelji Cattier, koja se već 13 naraštaja bavi vinogradarstvom i stoji iza šampanjca Armand de Brignac (zvan i Pikov as prema poznatom logu). Nakon obilaska vinograda i vinskog podruma te izrade vlastitoga ‘cuvéea’, helikopterom se nadlijeću sela i vinogradi pokrajine Champagne. Noć se provodi u dvorcu Domaine Les Crayères, a idući dan u Parizu. A kako bi se ugodno prikratilo vrijeme do isporuke 24 boce šampanjca s osobnim ‘cuvéeom’, osigurano je po 12 boca za svaku od pet vrsta šampanjca Armand de Brignac.

Može i jeftinije

Među 10 najboljih darova koje su izabrali u Neimanu Marcusu ne nalaze samo najskuplji prijedlozi, ima i ‘jefinijih’. Tako je, primjerice, moguće kupiti lutke Madame Alexander za 8000 dolara, koje će stizati jedna po jedna idućih 11 mjeseci, te kućicu za lutke KidKraft.

Ili s poznatim fotografom Grayom Malinom lakši za 35.000 dolara helikopterom obići plaže u Malibuu u jednosatnoj potrazi za pravom fotografijom te tri noći uživati u hotelu u Santa Monici.

Za 45.000 dolara može se postati vlasnicom slavnih torbica Olimpije LeTan nadahnutima književnošću, koje se isporučuju za trodnevnog boravka u pariškom Ritzu. Upriličeno je druženje i s Olimpijom u njezinom ateljeu te zajednički ručak u restoranu Le Voltaire pored Seine. Svaki mjesec u idućih godinu dana stizat će po jedna torbica izrađena prema željama kupca. Posjet tvrtki Sisley i njezinim osnivačima, obitelji d’Ornano, stajat će 60.000 dolara, što uključuje i odsjedanje u još jednom znamenitom pariškom hotelu George V. i cjelogodišnju isporuku kozmetičkih proizvoda Sisley. A za 50 ili 50.000 dolara može se postati i vlasnik jedinstvenog origamija čijom se prodajom pomaže obiteljima koje oskudijevaju čistom vodom u sklopu projekta ‘Papir za vodu’. Veća svota uključuje 250 origamija i posjet osnivača projekta domu kupca te poduku u izradi origamija. No izbor najboljih deset kuće Neiman Marcus nikako nije najzanimljivije od svega što se nudi.

Ne može se nikako zaobići suradnja talijanske tvrtke Smeg i dizajnera Dolce&Gabanne. Suradnja je izrodila devet jedinstvenih starinskih hladnjaka iz 50-ih godina prošlog stoljeća ručno oslikanih djelima umjetnika poput Michelangela Lacagnina ili Michelea Ducatoa.

Smegovi hladnjaci od 50.000 dolara oživjeli u šarenim bojama i slikama privući će svakako ljubitelje umjetnosti i hrane, a obožavatelji skupog nakita uživat će u narukvici i ogrlici Oscara Heymana od safira i dijamanata po 222.000 i 278.000 dolara. Oba su komada prekrivena ružičastim, ljubičastim, plavim, zelenim i žutim safirima te dijamantima različitih rezova i veličina. Narukvica ima dragulje od 45,4 karata i dijamante od 11,5 karata, a ogrlica 78-karatne safire i gotovo 11 dijamanata.

Za obitelj i prijatelje

Broš od 98.000 dolara u obliku zeca-konobara zasigurno neće ostati nezamijećen. Naime, znameniti art déco kunić Raymonda Yarda nosi poslužavnik s čašama i kantu s ledom i šampanjcem, ali i odijelo od dijamanata, safira, rubina, platine te žutog i ružičastog zlata. Najbolji prijedlog za hladne zimske dane svakako je pokrivanje toplom dekicom vrijednom 19.500 dolara.

Nadamo se da deka od finske lisice s dodacima kašmira i vune, koju je proizvođač Gorski izradio u bijeloj boji s tamnijim detaljima te srebrnoj i smeđoj, doista vrhunski grije. No nisu predloženi samo izvanredni predmeti, već i svakodnevne stvari od luksuznih do običnih. Tu su tako ženska i muška odjeća i obuća, kućna odijela i ogrtači, haljine i muška odijela za predstojeću najluđu noć ili zabave te ženski kaputi pelerine, koji se očito vraćaju u modu i čiji su ovratnici i rukavi ukrašeni krznom. Nije zaboravljena ni ove godine iznimno tražena crvena boja, pa se zacrvenilo sve od odjeće i obuće do ogrlica i satova. I svijeće, okviri za slike, kape, rukavice, šalovi, tenisice, ruksaci te razni mirisi svakako će naći svojega kupca, a zanimljivo je da su predloženi darovi i za najdraže osobe. Za svakoga je zasebno ponuđeno nešto, pa se mogu birati darovi za majku, oca, sestru, brata, ujaka, nećakinje i nećake, šogoricu ili najbolju prijateljicu.

19. travanj 2024 02:34