22. prosinac 2017.

Božinović: Ne očekujem trzavice s HNS-om zbog nagodbe u Agrokoru

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak da ne očekuje trzavice s HNS-om, koalicijskim partnerom u Vladi, oko prijedloga nagodbe u Agrokoru, dodavši da će se o svemu razgovarati i pronaći zajedničko rješenje.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je u četvrtak kako ta stranka "nije zadovoljna prijedlogom nagodbe Agrokora koji hrvatske dobavljače stavlja u neravnopravan položaj".

Ministar Božinović kojeg su novinari pitali očekuje li trzavice zbog HNS-ovog negodovanja rekao je, pak, da trzavice ne očekuje zbog toga što postoji kvalitetan dijalog između partnera.

>>> Agrokor: Dalić očekuje nastavak pregovora i nagodbu koja čuva radna mjesta

„Ono što je jučer prezentirano nije prezentirao drugi koalicijski partner nego uprava koncerna. Prema tome o svemu će se razgovarati kao i dosad i naći će se zajedničko rješenje“, rekao je Božinović novinarima u petak u Zagrebu na konferenciji za novinare o nabavi policijske opreme i odore u 2017.

HNS-ov šef Ivan Vrdoljak rekao je u četvrtak da "HNS nije zadovoljan prijedlogom nagodbe Agrokora koji hrvatske dobavljače stavlja u neravnopravan položaj. Ako je išta bilo svrha Lex Agrokora onda je to zaštita hrvatskog gospodarstva, industrijske proizvodnje i zaposlenosti u Hrvatskoj, i to isto mora biti svrha i nagodbe",  rekao je predsjednik HNS-a u izjavi objavljenoj na stranicama HNS-a.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak izjavio je u srijedu da je Privremeno vjerovničko vijeće podržalo "Prijedlog restrukturiranja - nacrt strukture nagodbe" koncerna te da će u sljedeća tri mjeseca na osnovu tog nacrta utvrditi konačne postavke nagodbe. Osnova strukture nagodbe je, pojasnio je Ramljak, da se formira potpuno nova umanjena grupa u obliku holdinga s operativnim kompanijama u koje će se onda prenijeti imovina zdravog dijela kompanije, oslobođene jamstva i dugova, a bit će u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica.

>>> Hanfa potvrdila: Udruga manjinskih dioničara Agrokora zatražila zaštitu

Dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru u četvrtak je pred novinarima poderala prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković, istaknuvši da to što su dobavljači vidjeli nije smjer koji su spremni podržati. Nakon višesatnog sastanka Udruge dobavljača Agrokora i izvanredne uprave koncerna, Vidaković je jučer rekla novinarima da je savjetnički tim Agrokora prezentirao Privremenom vjerovničkom vijeću nacrt strukture nagodbe, no da oni o njemu nisu glasovali.