Aktualno
StoryEditor

Božinović: Policija će reagirati na svaku povredu granične crte

29. Prosinac 2017.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak kako ne očekuje nikakve poteze koji bi narušili postojeći režim na hrvatsko-slovenskoj granici te poručio da će policija reagirati na svaku povredu granične crte i obavljati svoju ulogu, a to je "zaštita integriteta, suvereniteta i interesa Hrvatske, na kopnu i na moru".

- Policija to radi svaki dan, radila je jučer, danas i radit će i sutra, kazao je Božinović, odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji za novinare u MUP-u.

- Mi se nadamo da neće biti nikakvih poteza koji bi narušili postojeći režim na granici između Slovenije i Hrvatske. Vidjeli ste da je Ministarstvo vanjskih poslova jučer podnijelo prosvjednu notu. Mi se kao MUP orijentiramo i fokusirani smo na svoju zakonski određenu zadaću, a to je zaštita interesa, suvereniteta i hrvatskih ribara. Za to smo spremni i to ćemo raditi dokle god bude potrebno, kazao je ministar.

>>>MVEP poziva Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe arbitražne odluke

Dodao je i da će na bilo koju povredu granične crte policija izdati upozorenje nakon čega će se svatko tko eventualno uđe na hrvatski teritorij udaljiti.

- Hrvatska policija je stalno prisutna na svim graničnim crtama i prijelazima i radi svoj posao. Policija nema iskustava da se nakon upozorenja bilo tko nije povukao s teritorija RH. Uvjeren sam da policija zna što joj je posao te da neće biti incidenata, rekao je Božinović. Dodao je i da nije bilo potrebe za pojačanjem snaga, jer "uvijek imamo dovoljno snaga pa i sada".

Slovenski premijer Miro Cerar je u srijedu izjavio da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili artbitri bude poštovala Hrvatska.

20. travanj 2024 16:15