Aktualno
StoryEditor

Božo Pavičin imenovan nacionalnim stručnjakom za strukovno obrazovanje

18. Listopad 2018.

Europski je centar za razvoj strukovnog osposobljavanja – CEDEFOP – jučer u Solunu imenovao stručnjake za strukovno obrazovanje u sklopu projekta “mreža stručnjaka za strukovno obrazovanje”. Stručnjaci su birani tako da je iz svake zemlje EU, Norveške i s Islanda, biran po jedan najistaknutiji stručnjak u toj zemlji s kojima će CEDEFOP volonterski surađivati te koji će djelovati kao kontaktne točke u svojim zemljama. Za hrvatskog je predstavnika imenovan voditelj Odjela za obrazovanje Hrvatske gospodarske komore Božo Pavičin.

>>>Šest gradova postaju centri kompetentnosti strukovnog obrazovanja

Ovim je imenovanjem istaknuta europska institucija prepoznala HGK kao instituciju koja ima kapacitet preuzeti ključnu ulogu u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj.

Članstvo u mreži osigurava slobodan pristup znanju o drugim državama i komunikaciju s nacionalnim i CEDEFOP-ovim stručnjacima. Djeluje kao vrijedna potpora u istraživanjima i provođenjima projekata te nudi mogućnost podjele znanja, rasprave o znanju te njegove daljnje nadogradnje. Planirano je da se relevantni sastanci održavaju barem jednom godišnje, odnosno na CEDEFOP-ovim forumima o strukovnom osposobljavanju, uz ostala događanja.

Inače, HGK je u sklopu svoj projekta CAPP4APP u okviru ERASMUS+ programa, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Austrijskom gospodarskom komorom, izradila prijedlog programa za mentore u tvrtkama i pripremila njima namijenjen priručnik s informacijama i praktičnim savjetima za kvalitetno podučavanje učenika na radnome mjestu. Uz to, izrađen je i dokument koji objašnjava zadovoljavanje uvjeta za prijam učenika na učenje temeljeno na radu te baza podataka tvrtki i mentora koji sudjeluju u naukovanju.

>>>Ružno pače obrazovnog sustava’: Strukovno obrazovanje pred velikim zaokretom

Cilj Komore jest preuzeti ulogu u strukovnom obrazovanju poput uloge austrijske komore s kojom je HGK već surađivala na unaprjeđenju ovog tipa obrazovanja u Hrvatskoj.

18. travanj 2024 12:44