Aktualno
StoryEditor

BrandKarma okreće novu stranicu

03. Travanj 2019.

Agencija koju su pokrenuli agencijski ljudi koji razmišljaju o prodaji jednako kao o oglašavanju osvojila je tržište, ali i prerasla samu sebe i svoje standarde. Veseli se rebrendiranju i redizajnu internetske stranice

BrandKarma je marketinška agencija koja savršeno povezuje online i offline te tako, s pomoću alata kojima raspolaže u direktnome marketingu, klijentima dokazano poboljšava poslovne rezultate i povećava prodaju. Jedan od partnera u BrandKarmi Ivan Zrilić prije nego što je ušao u svijet marketinga vodio je ‘category managment‘ i ‘private label‘ za ex-Yu regiju za jednog od najvećih regionalnih ‘retailera‘. Poslije toga vodio je hrvatski ured regionalne marketinške agencije Kreativa Unlimited. Druga partnerica, Jelena Biluš, oglašavanje, kojim se bavi punih dvadeset godina. Naime, više od petnaest godina vodila je hrvatsku podružnicu oglašivačke agencije Studio marketing JWT te bila JWT-ova regionalna menadžerica za Adriatic regiju ‘hostanu‘ u Greyu.

Vlastiti ‘tailor made‘ softveri 

Tijekom stjecanja toga dugogodišnjeg vrijednog iskustva nije bilo industrije i vrste marketinškog posla koji nisu pokrivali. - Naša je agencija prva u direktnome marketingu na tržištu. Na godinu odradimo više od deset tisuća ‘one-to-one‘ aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj i raspolažemo s više od četiristo educiranih djelatnika.

Već duži niz godina surađujemo s nekim od najvećih tvrtki na hrvatskom tržištu kao što su British American Tobacco, A1, PPD Croatia – tvrtka koja zastupa Diageo s jednim od svojih najpoznatijih brendova Johnnie Walker, kao i za druge renomirane brendove kao što su Bonduelle, Hrvatska lutrija, Offertissima i mnoge druge – opisuju Jelena i Ivan.

Sami unutar kuće razvijaju ‘tailor made‘ softvere prema zahtjevima pojedinog posla i klijenta te razne aplikacije za potrebe kampanja. Tehnologija koju posjeduju omogućava ima da se bave analitikom izrađujući izvještaje u stvarnom vremenu. Također, veliku važnost pridaju digitalnom odjelu koji za klijente vodi društvene mreže i digitalni medijski zakup.

Ispravna odluka

Svaka im godina, kažu, donosi rast i nove izazove. Prošla je na neki način bila najizazovnija. Zbog povećanog obujma posla preselili su se u novi ured koji su sami uredili pa se u njemu osjećaju vrlo ugodno. To je, valjda, bila inspiracija za sve daljnje uspjehe koje su redom nanizali.

– U vrlo kratkom razdoblju dobivali smo klijenta za klijentom te proširili digitalni i kreativni odjel. Odradili smo nekoliko evenata, snimili korporativni video za jednog od klijenata, a uskoro nam izlazi i kampanja koju smo osmislili za proslavu 25 godina postojanja hrvatske tvrtke Offertissima. Također, u suradnji s BBDO-om radimo na svom rebrandiranju, a uskoro ćemo redizajnirati i web. Prerasli smo sami sebe i standarde koje smo na početku postavili pa je došlo vrijeme za novu stranicu u tome – kažu osnivači BrandKarme.

Kad su osnivali agenciju, nisu jasno znali u koje će se smjeru razvijati jer su se lomili između isključivo BTL i ‘full service‘ agencije, što su oduvijek bili. Smatrali su da će kao nova agencija biti konkuretniji ako se na tržištu pojave kao stručnjaci u jednoj branši, nego da odmah krenu široko i konkuriraju velikim etabliranim agencijama na tržištu. To je bila ispravna odluka, a sada se iz te pozicije šire i na ostale marketinške usluge u kojima također imaju mnogo iskustva.

Jaki digitalni odjel

U BrandKarmi posebno naglašavaju digitalni odjel, koji s offline timom kreira sjajne kampanje.

– Sada nam je vani digitalna kampanja za Johnnie Walker u suradnji s Konzum klikom koja je nastala kao posljedica pozitivnih rezultata sjajne offline promocije. Naime, svojedobno smo u sklopu Super Konzuma na Radničkoj cesti u Zagrebu organizirali promociju studija za etikete Johnnieja Walkera koji je omogućio svakomu tko je kupio bocu u spomenutoj trgovini personaliziranje etikete viskija vlastitom fotografijom za tu istu kupljenu bocu. Potaknuti odličnim rezultatima prodaje, oživjeli smo tu ‘in-store‘ promociju prebacivši je u digitalno okružje. Razvili smo platformu na kojoj svaki kupac Johnnie Walkera koji obavi kupnju na stranicama Konzum Klika ima priliku dizajnirati jedinstvenu i personaliziranu etiketu za kupljenu bocu. Tako smo iskustvom u offline promociji prepoznali potencijal i poslužili se tom spoznajom za razvoj profitabilne platforme koja klijentu donosi sjajne i mjerljive rezultate, a krajnjem korisniku jedinstveno iskustvo i doživljaj brenda na posve nov način – objašnjavaju Jelena i Ivan.

Integrativni pristup

Kažu da je ta uspješna kampanja i za klijenta i za njih još jedan dokaz da je integrativan marketinški pristup ciljevima klijenata ispravan način za osmišljavanje i lansiranje marketinških aktivnosti jer njime obuhvaćamo suradnju timova na svim razinama, što za daje čvrste i mjerljive rezultate.

– S obzirom na trendove u našoj industriji željeli bismo u budućnosti naglasiti marketing sadržaja i nativno oglašavanje. Neka istraživanja pokazuju da će pola godišnjih globalnih proračuna otići u tom smjeru. Naše je tržište, naravno, daleko od globalnog trenda i onoga što se događa na razvijenima, ali ima tendencija da će ta grana rasti – otkrivaju.

U BrandKarmi stalno prate trendove u marketingu i obrazuju se. Posjećuju domaće i internacionalne seminare i konferencije vezane uz trendove u oglašavanju, što im omogućuje da neprekidno budu u tijeku s njima. Inovativni su i fleksibilni u pristupu, što klijenti jako cijene. Brzo reagiraju jer nisu prevelik sustav i zbog toga, kažu, mogu održavati kvalitetu usluge i prilagođavati se klijentima. Nadaju se da će im 2019. donijeti još mnogo novih izazova koje će zajedno s njima uspješno rješavati. 

19. travanj 2024 02:52