Korona i biznis
06. lipanj 2019.

Branko Roglić: Svi nakon školovanja moraju bar četiri godine odraditi u Hrvatskoj

Svaki školovani Hrvat bi morao nakon završenog školovanje, bez obzira je li to srednja škola ili fakultet, barem četiri godine raditi u Hrvatskoj, a onda može ići raditi gdje hoće. Rekao je to Branko Roglić na panelu RBA Summer Talk u organizaciji Raififfeisen banke.

- Država je uložila novac u te ljude, oni to moraju vratiti. Neki su to pokušali uvesti, ali su bili brzo poklopljeni. Izgovor je bio da je to socijalizam, a nije - kazao je Roglić.

Izdvojio je nekoliko konparativnih prednosti Hrvatske. To su prvenstveno ljudi.

- Na tim prednostima treba raditi razvoj gospodarstva. Poljoprivreda je jedna od komparativnih prednosti, drvna industrija, glazba, industrija sporta. Imamo se temelje na kojima se možemo razvijati. No, ako želimo graditi pet arena za 4,5 milijuna ljudi, to je tragedija. Čovjek koji danas ima ideju mora biti konkurentan za 500 milijuna ljudi, a ne 4,5 milijuna - napomenuo je Roglić.

Michael Műller, predsjednik Uprave Raiffeisen banke kazao je kako očekuje da će agencija Fitch u petak podići kreditni rejting Hrvatske. Istaknuo je kako vidi optimizam u gospodarstvu. Na pitanje jesu li banke postale fleksibilnije u kreditiranju gospodarstva, rekao je da se generalno smanjio rizik u Hrvatskoj.

-NPL-ovi su se jako smanjili. Jako se usporio rast novih loših kredita. Lani i preklani smo čistili portfelje. Banke moraju osigurati kredite, ulažemo novac naših klijenata i štediša. Banke su sada vrlo otvorene, pogotovo u financiranju dobrih projekata - rekao je Műller.

Velimir Šonje kazao je kako se promijenila strukturu investicija.

- Ono po čemu zaostajemo za EU je to da u Europi ulaganje u intelektualnu imovinu iznosi 20 posto, a mi smo na četiri posto. To je razlog zašto nemamo dovoljan rast produktivnosti. Tehnološki sada više ne izostajemo, ali fali nam inovativnosti - ustvrdio je Šonje.

Zdenko Lucić državni tajnik MInistarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta rekao je kao nam BDP raste 19. kvartal zaredom, što i nije iznenađenje.

- No, izenađenje je koliko je iznosio rast. Prijete li opasni zavoji, to uvijek prijeti. Pad privatnih investicija? Mora se pogledati struktura tih investicija. Poduzetnici sada ulažu u ljude i razvoj, a to nisu velike kapitalne investicije - kazao je Lucić.