Aktualno
StoryEditor

Brend je najvažnija imovina tvrtke

09. Lipanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

- Internet trgovina još se nije ustalila kao standard pri načinu kupnje hrvatskih kupaca.  Online prodaja iznosi tek nekoliko postotaka od ukupnih prihoda koje ostvaruju domaći trgovci, dok je u Europi taj prosjek oko 20 posto. Razlog tome je što kupci još uvijek nisu stvorili odnos povjerenja prema domaćim trgovcima – izjavila je Sanja Svilokos , direktorice Web.Burze, na panelu radnog naziva ’Mijenjaju li se navike online kupovanja u Hrvatskoj’ na Liderovoj konferenciji ’Marketing & sales by number’

Ivo Špigel je, pak, ovom prilikom tijekom panela predstavio istraživanje koje je tvrtka Perpetuum Mobile s partnerima provela u veljači ove godine , a koja objašnjava stavove građana prema različitim aspektima života i rada u digitalnoj ekonomiji. Tako je Špigel izjavio kako 47 posto građana koristi usluge internetskog bankarstva, dok njih koristi 26 posto usluge mobilnog bankarstva. Inače  su europskog prosjeka je 57 posto korisnika internetskog, odnosno 33 posto korisinika mobilnog bankarstva.

- Posao dostave je tijekom vremena posta sve zahtjevniji. Danas korisnici žele GPS uslugu koja će ih obavještavati gdje se paket nalazi u zadanom trenutku, kao i SMS poruke koje obavještavaju korisnike o vremenu isporuke – izjavio je Matija Pavlinek iz Hrvatske Pošte, te dodao kako zbog toga moraju više ulagati u digitalne tehnologije, te u edukaciju zaposlenika.- Danas nitko više ne želi da mu se dostavi paket doma. Uz standardnu uslugu dostave doma, sada moramo moći u svakom trenutku locirati primatelja paketa – tvrdi Pavlinek.

Tin Basic, Roberto Giugliano, Darko Ivancevic

Na posljednjoj panel raspravi ‘3,2,1 – živjeli!‘ sudjelovali su dva direktora marketinga najvećih pivarskih konkurenata, Darko Ivančević iz Zagrebačke pivovare te Roberto Giugliano iz Heineken Hrvatska koje zajedno drže 75 posto hrvatskog tržišta. Našli su se za istim stolom, jedan dan prije europskog nogometnog prvenstva. Pivarska industrija sezonskog je karaktera, a potrošnju dodatno ‘pogura’ svjetsko ili europsko nogometno prvenstvo. U vrijeme nogometnog prvenstva porast potrošnje iznosi 15 posto.

Ivančević je istaknuo da je pivska industrija jako zanimljiva jer daje čitav niz iskustava na tržištu. -Mi smo konkurenti, ali sve je to igra. Treba biti korektan u tome. Sada smo uzbuđeni jer je Ožujsko pivo partner hrvatske reprezentacije i zbog toga nas čini odgovornim da hrvatskom potrošaču donesemo iskustvo nogometa – istaknuo je Ivančević.

Giugliano se nadovezao, dodavši da kada ulaze u natjecanje, nude zabavni program publici:

-Moramo taj sadržaj uvrstiti u naše poruke jer ako nema zabavnog aspekta, gledatelji će promijeniti program. Dakle, na izvjestan smo način ambasadori. Darko je spomenuo riječ igru. U nju ulazimo različitim taktikama. Oni su sponzori reprezentacije, mi pristupamo na drugačiji način. Polazimo od strane navijača, a ne reprezentacije. Za nas je dobra platforma nogomet, tu je riječ i o emocijama a ne samo sportskoj disciplini. Mi tu imamo ulogu. Sve to prelazi okvire nogometne utakmice – naglasio je. S time se složio i Ivančević: -Nogomet je emocija. Pivo i nogomet su jako srodne djelatnosti. Pivska kategorija se može upustiti više u taj fan element koji nas razlikuje od drugih. Stalno naglašavam, veliki marketingaši komunikator je i sam proizvod. U poslovnoj areni, svi se pivari natječu, ulažu u inovacije, šire distributivnu mrežu, uzimaju jedan drugome fanove. Dugoročno gledajući, zaključio je Giugliano, tvrtki vrijednost više daje nematerijalna imovina. Vrijednost je brend, dakle, a to je najvažnija imovina tvrtke.

21. travanj 2024 03:09