Aktualno
StoryEditor

Brendirani sadržaj: Mediji u krizi identiteta između oglasa i interesa javnosti

12. Svibanj 2019.

U sve konkurentnijem svijetu brendiranog sadržaja, u medijima koji nisu jasno razgraničili uloge autori koji su se do jučer smatrali novinarima zapadaju u sve dublju krizu identiteta. Proizvode istodobno novinski i oglasni sadržaj, propitujući pritom svoju tržišnu poziciju, što im je i za čiji interes činiti te što je tržišno poželjno proizvesti i plasirati.

Tanka granica između brendiranog oglasnog sadržaja i onoga koji nije namjenski nastao u ime i zbog interesa pojedinoga brenda, nego isključivo u interesu javnosti, zbog čega se može nazivati novinskim, svakim je danom sve tanja i prosječnom konzumentu medijskih sadržaja koji užurbano krizi zaslonom svoga pametnog mobilnog uređaja sve je manje uočljiva.

Mnoga istraživanja provedena u posljednjih nekoliko godina pokazuju da je korisnicima medijskih sadržaja ta granica važna, da žele znati je li ono što konzumiraju plaćeni oglas ili novinski sadržaj te da nemaju ništa protiv kvalitetnog oglasnog sadržaja koji donosi dodanu vrijednost i ne reklamira izravno neki proizvod i uslugu, nego vrijednosti koje brend želi podijeliti, sve dok je transparentno označen kao sponzoriran.

Etički i potencijalno pravni problemi nastaju ako konzument ne može na prvi pogled jasno razlikovati novinski sadržaj od nativnog oglasa ili sličnog oblika tržišne komunikacije, što se u praksi događa jer oglasni sadržaji nerijetko nisu dovoljno prepoznatljivi, jasno označeni i odijeljeni.

Zakonska forma zadovoljava se sitnim slovima napisanim upozorenjima da je riječ o oglasu, najčešće sramežljivim egidama poput ‘promo‘, ‘sadržaj omogućio‘ ili ‘u suradnji s(a)‘ određenim brendom koje pažljiviji konzument sadržaja teoretski ima priliku uočiti. Forma je zadovoljena i ako je samo ovlaš na kraju spomenuto ime brenda u čijem je interesu nastao sadržaj, što manje pažljiv korisnik u praksi često ne uoči.

U medijskim kućama koje proizvodnju oglasnog sadržaja nisu sasvim prepustile marketinškim odjelima, nego angažiraju svoje novinare i kao pisce oglasa s obilježjima novinskih formata, nagrižena novinarska etika, integritet i sâm smisao novinarske struke dodatno su na kušnji.

Opširniji tekst možete pročitati u specijalu Brendovi koje možete naći uz novo izdanje Lidera - tiskanom ili digitalnom.

24. travanj 2024 20:28