Aktualno
StoryEditor

Brendiranje: Irci su iskoristili sv. Patrika, zašto mi ne bismo sv. Donata?

24. Ožujak 2019.
Piše:
Zvjezdan Čorbić

Nedavna proslava Dana svetog Patrika, irskog sveca i zaštitnika, povod je da malo rasvijetlimo tu irsku tradiciju. I napravimo neizbježnu usporedbu s našim običajima, hrvatskim svecima ili nama samima.

Sveti Patrik (385-431) čiji se dan smrti, 17. ožujka, danas obilježava kao dan najvećeg irskog sveca, ironično, ali istinito, uopće nije bio Irac. Povjesničari njegovo podrijetlo smještaju na područje Britanije, nekadašnje provincije Rimskog carstva. No, on je najzaslužniji za prijelaz irskih poganskih plemena na kršćanstvo. Službeni crkveni blagdan utvrđen je u 17. stoljeću, a od 1903. postao je i službeni državni praznik Irske.

I dobro, kakve to veze ima s nama? Vidite, i danas, nakon točno 1588 godina nakon njegove smrti, sveti Patrik i njegovo nasljeđe ostavljaju svoje tragove i utječu na hrvatske građane. Dan svetog Patricka obilježen je u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Zadru. U njegovu čast, 17.03.2019. naše smo značajne povijesne i druge građevine „obojali“ u zelenu, tradicionalnu irsku boju, a na mnogim mjestima slavila se irska kultura, njihov način života, uz tradicionalna irska jela i pivo. Nakon brojnih stoljeća, sveti Patrick i naš sveti Donat – čija je crkva u Zadru također „obojana“ u zeleno – zajednički slave prave kršćanske, ali i univerzalne ljudske vrijednosti: otvorenost, poštivanje i uvažavanje različitosti, poštenost, radišnost i doprinošenje zajednici u kojoj živimo. Sve kao dio velikog irskog projekta „Global Green“.

Cijeli svijet je pozelenio

Hrvatska je samo mali djelić tog globalnog projekta. U zeleno su obojani Kineski zid, opera u Sidneyu, Kosi toranj u Pisi, glavna londonska atrakcija „London Eye“,  Empire State Building u New Yorku i još na gotovo 500 znamenitosti širom svijeta u 53 države. Naši susjedi u Srbiji već sedmu godinu za redom organiziraju „Dane irske kulture“, a u centru Beograda trajno će im za uspomenu na ovogodišnju proslavu ostati mural veličine 180 četvornih metara.

https://www.youtube.com/watch?v=122j8rB2rsI

Vidite što može napraviti jedna mala zemlja, ne veća od Hrvatske. Pametnim promišljanjem i upornim radom „Global Green“ je u 10 godina uspio od svetog Patrika, a zapravo Irske kao države, napraviti globalni brand. To se zove promocija i vrhunski marketing. Od jednog crkvenog blagdana kojeg su obilježavali u Irskoj i zemljama gdje živi irska dijaspora do svjetski prepoznatljivog događaja, kada se proslavljaju irska kultura i običaji. Svijet „obojen“ u zeleno.

Što bismo mi dali da možemo vidjeti naše drage crveno-bijele „kockice“ na najvećim svjetskim znamenitostima? I da drugi slave naše vrijednosti, kulturu, običaje?

Zašto Irci mogu, a mi ne možemo?

Možda će nam dvije sličice s proslava svetog Patrika u Irskoj pomoći da to sami sebi objasnimo. Prošle godine bio sam na glavnoj paradi u Dublinu. Fascinantna količina ljudi, sjajna, vesela atmosfera, rekao bih prava turistička atrakcija. Ono što je mene osobno najviše zadivilo: na čelu povorke u kočiji se vozi gradonačelnik Dublina, a odmah iza njega u povorci je čistač ulica u punoj opremi s velikom kantom za smeće. Odmah je kristalno jasno kakve vrijednosti Irci promiču – društvu su jednako važni svi građani: od gradonačenika do „smećarina“.

Sličica druga. Ove godine gledao sam paradu u malom gradiću, u srcu Irske. Opet sjajna atmosfera, a tema parade je „Kako vidite svoju županiju u budućnosti za 5, 10, 20, 50 godina?“ Svi su, dakle, pozvani da zajednički promišljaju svoju budućnost. Kakvu upravu žele, kakve zdravstvene i socijalne usluge, kakve kulturne sadržaje, kakvo obrazovanje… da ne nabrajamo dalje.

A kad se svi osjećaju uključenima, onda su i rezultati kakve smo prije opisivali u ovoj i prethodnim „pričama iz Irske“. Od gospodarskog blagostanja, zadovoljstva građana, razvijenih institucija i civilnog društva, a kao što vidimo i svjetski poznatog svetog Patrika.

Može li i hoće li, naš sveti Donat, odnosno Hrvatska kao država, postati globalni brand? Zavisi od nas samih. Ako su Irci uspjeli, zašto ne bismo i mi? Čuda su moguća. Za početak da organiziramo parade u hrvatskim gradovima s temom: „Kakvu Hrvatsku želimo za 10 godina“. Poslije će sve biti lakše.

Sretan vam dan Svetog Patrika!

19. travanj 2024 05:13