Korona i biznis
07. ožujak 2019.

Brexit i Hrvatska: Najranjivije će biti male tvrtke koje izvoze prehrambene proizvode

- Brexit neće bitno utjecati na hrvatske kompanije pošto nisu pretjerano prisutne na području Velike Britanije, kazala je u četvrtak dužnosnica Europske komisije na neslužbenom druženju predstavnika Europske komisije s novinarima.

Najranjivije su male tvrtke poput onih koje u Veliku Britaniju izvoze prehrambene proizvode koje će, ako i kada na snagu stupe nova pravila vezana uz carinske i granične kontrole, PDV i trošarine, morati vidjeti isplati li im se daljnje poslovanje s njom. Iako je do isteka roka za odluku ostalo tek 600 sati, mnoge stvari još nisu razjašnjene, uključujući i hoće li se izlazak Velike Britanije i pod kojim uvjetima zaista dogoditi do 30. ožujka.

Isti izvor objasnio nam je i kakvo je mišljenje Britanaca o Brexitu – oni bi, naime, željeli izaći, ali i zadržati sve pogodnosti jedinstvenog tržišta, pri čemu veliki problem predstavlja činjenica da još uvijek ne znaju kako nadomjestiti carinsku uniju.

Hrvatska je inače dvadeset i četvrta zemlja koju su dužnosnici Europske komisije posjetili i s čijim su ministrima razgovarali o Brexitu. Niti jedna država koju su posjetili, ističu, ‘ne razmišlja o nekom zasebnom sporazumu s Velikom Britanijom‘, a nemaju nikakvih ambicija niti slijediti njezin primjer i izaći iz EU.

Važan aspekt svakako su i strani državljani, odnosno brojni Britanci koji žive u drugim državama i kojima treba omogućiti da u njima i ostanu. Naveden je primjer Španjolske i Portugala, gdje će britanski državljani sa stalnim mjestom stanovanja u tim zemljama, barem neko vrijeme nakon Brexita, i dalje imati zdravstveno osiguranje, ali će ‘račun po novom ići Britancima‘.

Na pitanje što je sa strancima u Britaniji, spomenuta dužnosnica istaknula je kako ih žele zadržati jer predstavljaju bitan segment tamošnjeg gospodarstva.