Aktualno
StoryEditor

Brexit poslužio kao inspiracija poznatom grafiti umjetniku

10. Svibanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Banksy, poznati grafiti umjetnik, inspiraciju je pronašao u odluci Britanaca da napuste Europsku uniju. Na zidu zgrade u gradu Doveru naslikao je zastavu ujedinjene Europe i radnika koji čekićem i dijetlom uklanja jednu od žutih zvijezdica.

https://www.instagram.com/p/BTyxLKAj1H7/?taken-by=banksy

Njegov grafit nastaje u trenutku kada ekonomski analitičari te zemlje i dalje nastoje predvidjeti koje će posljedice na Veliku Britaniju imati Brexit, kao i uoči izbora u Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

https://www.instagram.com/p/BTywxUDjtJh/

Žute zvjezdice na zastavi EU predstavljaju jedinstvo, solidarnost i harmoniju između zemalja članica. Banksy je na svojem Twitter profilu objavio najnoviji rad, baš u trenutku kada su pristaše EU odahnule, jer je u Francuskoj izabran proeuropski orjentiran predsjednik, Emmanuel Macron.

https://www.youtube.com/watch?v=CMS6Ds3qryY

Brexit na zidu zgrade u Doveru nije prva Banksyeva politička izjava. Nedavno je završio ukrašavanje zidova "Zazidanog hotela" u Betlehemu, koji se nalazi blizu crte razgraničenja Palestinaca i Izraelaca.

Zazidani hotel proglašen je hotelom s najgorim pogledom na svijetu, jer gleda na zid koji dijeli dva nepomirljiva naroda.

 

19. travanj 2024 17:26