Aktualno
StoryEditor

Britanci traže revoluciju u recikliranju jednokratnih čaša za kavu

06. Siječanj 2018.

Britanski zastupnici pozvali su u petak vladu da uvede naknadu na jednokratne čaše za kavu i da odrede 2023. godinu kao rok za njihovu reciklažu, a kao alternativu predlažu zabranu.

U Britaniji se godišnje koristi oko 2,5 milijardi papirnatih čaša čija je unutrašnjost obložena plastikom, a reciklira se manje od jedne na njih 400, upozorili su zastupnici parlamentarnog odbora za reviziju u sektoru zaštite okoliša.

"Proizvođači i distributeri čaša za jednokratnu upotrebu nisu ništa poduzeli kako bi se situacija poboljšala, a isto se može reći i za vladu", izjavila je predsjednica odbora Mary Creagh, tražeći "revoluciju u recikliranju".

>>> Škrlec: Hrvatska mora prijeći na odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada

Zastupnici u izvješću predlažu uvođenje naknade na jednokratne čaše za kavu od 25 penija (0,28 eura), uz objašnjenje da se prikupljeni novac može upotrijebiti za poboljšanje reciklažnih pogona.

Čaše za kavu teško je reciklirati zbog vodootpornog plastičnog sloja u unutrašnjosti.

Zastupnici su pozvali ministre da odrede 2023. godinu kao rok za reciklažu svih takvih čaša. Ako se u tome ne uspije, treba iz zabraniti, drže oni.

Nekoliko vodećih lanaca kafića u Velikoj Britaniji, uključujući i najvećeg Costu, nude popuste kupcima koji koriste vlastite čaše za višekratnu upotrebu.

Iz Starbucksa su danas najavili da će u kafićima u Londonu uvesti naknadu na čašu od pet penija, budući da ponuđenim popustom nisu postigli željeni efekt. U početnoj su fazi od 1998. godine nudili popust od 10 penija po čaši koji se 2016. godine popeo na 50 penija po čaši za višekratnu upotrebu koju bi njihovi gosti sami donijeli.

>>> Starbucks zbog Brexita zabilježio pad dobiti u Britaniji

"Zaključili smo da to nije donijelo željeni rezultat. Danas samo 1,8 posto naših gostiju koristi čaše za višekratnu upotrebu", navodi se u priopćenju Starbucksa.

Stoga će počevši od veljače uvesti naknade za čaše za jednokratnu upotrebu koje će naplaćivati u pokusnom razdoblju od tri mjeseca. "Istraživat ćemo mogući utjecaj naplate naknade na čaše na ponašanje gostiju, povrh drugih mjera koje ćemo zajedno s cijelom industrijom poduzeti u vezi s reciklažom čaša", dodaju.

24. travanj 2024 13:18