Aktualno
StoryEditor

Britanci tvrde da su ruski Twitter profili korišteni za potporu laburistima

29. Travanj 2018.

Ruski Twitter profili korišteni su za objavu poruka potpore britanskoj oporbenoj Laburističkoj stranci u pokušaju da se utječe na prošlogodišnje britanske izbore, pokazuje novo izvješće.

Istraživanje Sveučilišta Swansea i Sunday Timesa pokazalo je da su poruke potpore laburističkom vođi Jeremyju Corbynu i njegovim politikama bile slane s gotovo 6500 automatskih profila.

>>>Veleposlanik Rusije: Theresa May stvara ‘histerično okruženje’

Napadali su također premijerku Theresu May zbog toga što je odbijala sudjelovati u televizijskim debatama i kritizirali je zbog smanjenja broja policajaca nakon bombaškog napada u Manchesteru.

Istraživanje je utvrdilo da je devet od 10 poruka o laburistima izražavalo potporu toj stranci, a devet od deset o konzervativcima bilo kritično.

>>>Najveći izgon u 30 godina: May potjerala 23 diplomata, zamrznula rusku imovinu

"Ova nova otkrića jako su zabrinjavajuća", rekao je ministar kulture Matt Hanckok. "Apsolutno je neprihvatljivo da se bilo koja zemlja miješa u demokratske izbore u drugoj zemlji."

Britanska vlada optužuje Rusiju da se miješa u izbore širom svijeta i podmeće lažne vijesti u medijima, ali je do sada nijekala da se uspješno miješala u britanske izbore.

16. travanj 2024 20:36