12. lipanj 2019.

Britanci vrbuju još 70 liječnika. Plaća? Prava sitnica: najmanje 48.000 kuna na mjesec

Headhunterska agencija Paragona, specijalizirana za pronalazak i zapošljavanje medicinskog kadra, opet je objavila da traži liječnike za rad u Velikoj Britaniji.

U potrazi je za još 70 specijalista obiteljske medicine u grofovijama Hertfordshire i Zapadni Essex u južnoj Engleskoj. Natječaj je otvoren do 22. lipnja, a na njega se mogu prijaviti i specijalisti obiteljske medicine iz Hrvatske. Paragona im u dogovoru s britanskim Državnim zavodom za javno zdravstvo (NHS) garantira da se postignuti uvjeti za vrijeme Brexita neće mijenjati, a liječnicima se nude godišnje plaće u iznosu od 70.000 do 200.000 britanskih funti. Orijentacije radi, to je najmanje 582 tisuće kuna na godinu, odnosno mjesečno primanje od bar 48.000 kuna.

Preostalo je još samo 70 slobodnih pozicija za specijaliste obiteljske medicine zainteresirane za rad u Velikoj Britaniji u sklopu programa zapošljavanja koji provodi agencija Paragona za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS). Ponuda je namijenjena liječnicima u mnogim zemljama Europske unije, uključujući Hrvatsku, Bugarsku, Grčku, Italiju, Litvu, Poljsku i Španjolsku. Orijentacijski tečajevi za specijaliste obiteljske medicine zainteresirane za rad u Velikoj Britaniji održat će se u Piasecznu, mjestu u blizini Varšave, počevši od 12. kolovoza te potom početkom studenog, stoji u objavi Paragone.

"Ono što Paragoninu ponudu razlikuje od ponuda ostalih agencija jest to što sudionici primaju punu plaću tijekom razdoblja obuke te do 8.000 britanskih funti za troškove preseljenja", istaknula je Kinga Łozińska, generalna direktorica Paragone. „Obiteljski liječnici prvotno provode oko 17 sati tjedno u svojoj praksi zarađujući oko 70.000 britanskih funti godišnje. Nakon razdoblja prilagodbe, opseg posla se povećava na 37.5 sati tjedno, a godišnja primanja rastu do 80.000 britanskih funti. Potom, nakon dvije do tri godine specijalist obiteljske medicine u mogućnosti je zarađivati i do 90.000 funti godišnje.“

Osim toga, mnoge britanske bolnice i klinike koje su angažirale Paragonu traže liječnike za rad na neodređeno vrijeme ili za sklapanje poslovnih partnerstva, pa čak i za rukovodeće pozicije. U potonjem slučaju, godišnja primanja mogu biti iznositi čak 200.000 britanskih funti, stoji u priopćenju Paragone.