Aktualno
StoryEditor

Britancima za 25. rođendan država poklanja 10 tisuća funti

11. Svibanj 2018.

Britanski neovisni think tank  Resolution Foundation, osnovan prije 13 godina, s ciljem unapređenja životnog standarda srednjeg i nižeg britanskog sloja, prije dva dana objavio je rezultate studije na kojoj je radio dvije godine, a koja je pokazala da bi svaki Britanac koji navrši 25 godina trebao od države primiti potporu u iznosu od 10 tisuća funti.

Time bi se, smatraju stručnjaci, popunio međugeneracijski jaz između milenijalaca i baby boom generacije, za koju se smatra da je živjela puno boljim stadardom od današnje mlade generacije.

>>> Eksplozija plaća za generaciju X, implozija za milenijce 

Takve potpore zvale bi se ‘građanska baština‘, a glavni cilj je redistribuirati bogatstvo prema mlađim osobama u životnoj dobi kada se trebaju stambeno situirati, uložiti u  edukaciju, pokretanje biznisa ili ulagati u mirovinu. U te svrhe bi se te potpore i isplaćivale.

Finalno izvješće predstavio je David Willetts, bivši britanski ministar znanosti i obrazovanja Konzervativne stranke, Frances O’Grady, generalni tajnik sindikalne organizacije  TUC i Carolyn Fairbairn, glavna direktorica britanske poslovne organizacije  Confederation of British Industry koja okuplja 190 tisuća poslovnih subjekata.

Paušalni iznos od 10 tisuća funti financirao bi se promjenom porezne politike na nasljedstvo. Porezna stopa, primjerice na milijun naslijeđenih funti, sada iznosi 40 posto. Prema prijedlogu Resolution Foundationa, stopa bi se smanjila na 20 posto za darove i nasljedstvo u vrijednosti do 500 tisuća funti, a 30 posto na iznos iznad toga. Analiza je također pokazala da će naslijeđeno bogatstvo milenijalaca od svojih roditelja uskoro imati veći utjecaj na njihov životni standard od njihovog dohotka.

>>> Milenijska generacija u Hrvatskoj: Nisu opterećeni materijalnim, najvažniji su im obrazovanje i posao

Istraživanje je također pokazalo da 30-ogodišnjaci danas ne zarađuju ništa više od prethodne generacije, unatoč britanskom gospodarskom rastu od 14 posto u posljednjih 15 godina. Tako upola manje milenijalaca do 30. godine uspije kupiti vlastiti stan, nego što su to mogli njihovi roditelji. No, s druge strane generacija milenijalaca može se pohvaliti višom stopom zaposlenosti, posebice žena te manjom razlikom u dohotku između spolova.

25. travanj 2024 22:20