08. kolovoz 2017.

Britanska tvrtka želi sunčevu energiju dovesti iz Sahare u Europu

U globalnoj utrci prelaska s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije Europa je poduzela impresivne korake, a novi plan je izgradnja velikog solarnog postrojenja u Sahari koje bi trebalo generirati dovoljno energije da opskrbi veći dio Europe.

Cilj gigantskog solarnog postrojenja je proizvesti 4.5 gigavata energije, koja će iz Tunisa preko Mediterana putovati u Europu.

>>>Duić: Do 2050. moguće je zamijeniti fosilno gorivo

Kompanija koja stoji iza projekta TuNur jedan je od britanskih lidera na tržištu obnovljive energije, a njezin izvršni direktor Daniel Rich kazao je za Digital Trends da će elektrana pomoći Europi da ispuni svoje obveze iz Pariške konvencije. Također će dati poticaj gospodarstvu Tunisa zahvaljujući investicijama, stvoriti tisuće radnih mjesta, novih poreznih prihoda, te izgraditi solarnu industriju.

Trenutno Europa uvozi više od polovice svoje energije u obliku fosilnih goriva. Planirana solarna elektrana imala bi velika ogledala koja bi odražavala sunčevu svjetlost prema središnjem kolektoru, koji bi onda pomoću rastaljenih soli pohraniti energiju u obliku topline.

>>>Kraj jedne ere: Volvo gasi proizvodnju automobila na fosilna goriva

Tri podmorska kabla bi energiju prenosila prema Europi. Prvi kabel povezivao bi Tunis i Maltu, drugi Tunis sa središnjom Italijom, a treći s jugom Francuske.

- Projekt je trenutno u fazi razvoja. Završili smo sve radove na izvedivosti i postrojili partnere potrebne za dovršenje projekta. Kako bi ga uspjeli realizirati, tražili smo potpunu autorizaciju od tuniske vlade, a nakon što ju dobijemo možemo dobiti konačne dozvole iz Europe, sklapati ugovore i započeti gradnju, kazao je Rich.