Aktualno
StoryEditor

Britanska zdravstvena služba želi zabraniti homeopatiju

22. Srpanj 2017.

Zdravstvo u Velikoj Britaniji trenutno troši više od 90.000 funti godišnje na prirodne tretmane. Prema novim smjernicama zdravstvene službe navedene u nacrtu dokumenta, liječnici više ne bi trebali propisivati homeopatsku medicinu pacijentima, prenosi Independent.

Britanska zdravstvena služba (NHS) kategorizira homeopatiju kao tretman s "nedostatkom snažnih dokaza o kliničkoj učinkovitosti" te u pokušaju smanjenja troškova lijekova, upućuje liječnicima opće prakse da je ne bi trebali propisivati pacijentima.

>>>U novom broju Lidera – Najteži pacijent: Zdravstvo svaki mjesec stvara nove gubitke ‘teške’ 2800 liječničkih plaća

Prema ispitanoj dokumentaciji, NHS trenutno troši 92,412 funti godišnje na prirodni tretman, koji koristi visoko razrijeđene doze prirodnih supstanci. U preporuci NHS-a navodi se izvješće Zajedničkog odbora za znanost i tehnologiju iz 2010. godine, koji je "utvrdio da upotreba homeopatije nije zasnovana na dokazima, a bilo kakve koristi za pacijente bile su placebo učinak".

"Često pacijenti dobivaju lijekove koji su se pokazali neučinkovitima ili u nekim slučajevima opasnima", navodi se u dokumentu gdje se ističe i da često postoje "učinkovitije, sigurnije ili jeftinije alternative".

>>>EIB konferencija: Uspješno ulaganje u zdravstvo i obrazovanje

Prošle godine liječnici su propisali sveukupno 1,1 milijardu recepta koji su dosegli 9,2 milijarde funti. Ostali tretmani koje NHS želi zabraniti uključuju biljne tretmane, omega-3 masne kiseline i neispravno korištenje ko-proksamola protiv bolova, koji je zbog povrede sigurnosti bio povučen s tržišta 2007. godine.

19. travanj 2024 12:19