21. travanj 2019.

Britanski Lush odlazi s društvenih mreža, u SAD-u i Hrvatskoj ne prihvaćaju taj eksperiment

Prošlog tjedna Lush UK objavio je ‘gašenje‘ svojih društvenih mreža (Facebooka, Twittera i Instagrama) u Velikoj Britaniji, uz objašnjenje kako ne želi više ‘borbu s algoritmima‘, skupljanje ‘lajkova‘ i nekog trećeg posrednika kojem mora plaćati kako bi brend bio prisutan na newsfeedu ‘fanova‘ njihovih proizvoda. Umjesto toga okreću se korisnicima, koje pozivaju na direktnu komunikaciju putem telefona, e-maila, newslettera ili live chata.

https://www.instagram.com/p/Bv_F76GFOZw

Nevjerica, čuđenje, pohvale, mišljenja internet zajednice su podijeljena. Dio marketinških stručnjaka na društvenim mrežama potez smatra ludošću, postavljajući pitanje zašto bi netko otišao s besplatne reklamne platforme poput Instagrama.

LushUK ima 202 tisuće Twitter followera, 569 tisuća njih na Instagramu i 423 tisuće lajkova Facebook stranice, piše BBC.

- Vrlo hrabar potez, ali također i neizvjestan pod uvjetom da je zaista tako kako su najavili. Oni su veliki brend s vjernim korisnicama koji će koristiti njihov online kanal i na to računaju. Da se tek trebaju probiti na tržištu, ne vjerujem da bi se na to odlučili. No, u svakom slučaju za Lush je to odličan PR, a možda i teaser neke kampanje koju će tek otkriti - komentira Mato Rajić, stručnjak za digitalni marketing i odnose s javnošću u Rajić Consultingu.

Iako se virtualno ‘gasi‘ u Ujedinjenom Kraljevstvu, američki tim kompanije ne planira učiniti isto. Kao ni hrvatski ogranak.

- Lush Adriatic regija (Hrvatska, Bosna i Slovenija) za sada neće napustiti društvene mreže. Eksperiment kolega iz UK-a smatramo jako zanimljivim i jedva čekamo vidjeti u kojem smjeru će se razvijati - poručuju iz Lush Hrvatska, koji na Fejsu ima 39.900 lajkova, 6.305 followera na Instagramu te 603 na Twitteru.

Lush UK, ima svoje službene platforme, Lush Player, Lush.com, Labs.lush.com i Lush Labs app. Također, odlazeći s društvenih mreža, kompanija uvodi #LushCommunity, kako bi njihovi korisnici sami po svom nahođenju (i besplatno) širili glas o proizvodu na tim istim društvenim mrežama, kao preporuku.

U bespućima interneta kojima dnevno filtrira gomila informacija, kako reklama, tako i ostalih objava, vrlo se teško istaknuti kao brend, a trošak održavanja prisutnosti na društvenim mrežama ipak košta, pogotovo ako se u reklamiranje uključi treća strana, primjerice influenceri koji naplaćuju svoj utjecaj u prodaji i reklamiranju proizvoda. U tom je kontekstu potez kompanije itekako razumljiv, ali i dalje eksperiment.