23. svibanj 2018.

Britanski maloprodajni div gasi više od sto trgovina

Britanski trgovački lanac Marks and Spencer (M&S) objavio je da će u Velikoj Britaniji zatvoriti više od 100 trgovina koje loše posluju, u sklopu nastavka procesa restrukturiranja.

Britanski lanac robnih kuća intenzivirao je planove o gašenju trgovina s ciljem da ostvarivanje barem trećine prihoda preusmjeri na internetsku prodaju, stoji u priopćenju britanskog lanca, koji se posljednjih godina zbog loših rezultata povukao, među ostalim, i iz Hrvatske.

Iz M&S-a, po pisanju medija, nisu precizirali koliki će broj radnih mjesta pritom ugasiti, no vjeruje se da gubitak posla prijeti tisućama radnika.

"M&S će sada do 2022. godine zatvoriti ukupno više od 100 trgovina, uključujući 21 već zatvorenu i njih 14 za koje je danas objavljeno da su predložene za zatvaranje, ili su na putu da budu ugašene", objavila je kompanija.

>>> Krah maloprodaje: U idućim mjesecima zatvaranje 3500 trgovina

M&S je u studenom 2016. pokrenuo petogodišnje restrukturiranje svojih britanskih trgovina zbog žestoke konkurencije supermarketa i diskontnog lanca Primarka - kao i divova na području internetske trgovine Amazona. Restrukturiranje je intenzivirano krajem prošle godine.

"Bilježimo dobar napredak u planovima preoblikovanja naših robnih kuća kako bi dobile na važnosti kod naših klijenata i poduprli naše planove vezane za rast online trgovine", kazao je Sacha Bernedji, direktor M&S-ova odjela maloprodaje, operacija i nekretnina.

Britanski div maloprodaje imao je 1.035 trgovina krajem financijske 2017./2018. godine, podsjeća AFP.