Aktualno
StoryEditor

Britanski parlamentarni odbor traži regulaciju ‘Divljeg zapada‘ kriptovaluta

19. Rujan 2018.

Segment digitalnih valuta nalikuje Divljem zapadu i treba ga regulirati kako bi se zaštitili ulagači, zaključio je odbor britanskog parlamenta za financije. Problemi u tom sektoru uključuju nestabilne cijene, minimalnu zaštitu potrošača te rizik hakiranja i pranja novca, konstatirao je odbor, prenosi BBC. Ne postoji kripto valuta koja dobro funkcionira, konstatiraju, dodajući stoga da bi primjereniji naziv za njih bila „kripto-imovina”.

Pozivaju financijskog regulatora da nadzire to područje. Trenutno Agencija za financijske usluge nije ovlaštena regulirati ni izdavatelje kriptovaluta ni platforme za trgovinu takvom imovinom.

>>>Mala povijest hrvatskih kriptovaluta

„Investitori u kripto-imovinu trenutno su vrlo slabo zaštićeni od čitavog niza rizika. Naime, ne postoji službeni mehanizam za rješavanje prigovora potrošača niti naknade", zaključio je odbor. Trenutno postoji više od 1.500 vrsta kriptovaluta kojima se trguje na oko 190 platformi širom svijeta. Prošle je godine vrijednost bitcoina dosegnula gotovo 17 tisuća dolara da bi u roku od nekoliko mjeseci potonula za dvije trećine.

Programi prikupljanja kapitala izdanjem kriptovaluta veliki su izazov za regulatore diljem svijeta.

„Dok vlada i regulatori odlučuju hoće li i dalje tolerirati sadašnje stanje nalik Divljem zapadu ili će usvojiti propise, potrošači ostaju nezaštićeni”, konstatiraju članovi parlamentarnog odbora za financije.

„Neodrživo je da vlada i regulatori tek mlako upozoravaju potencijalne ulagače (na moguće rizike), ne čineći ništa konkretno", naglašava predsjedateljica odbora Nicky Morgan.

>>>Kriptovalute od ponedjeljka u padu, čeka se odluka o izdavanju odobrenja za bitcoin ETF

"Regulativa bi se u najmanju ruku trebala pozabaviti pitanjem zaštite potrošača i suzbijanjem pranja novca", dodala je. U udruzi CryptoUK, koju su u veljači ove godine osnovali operateri platformi za trgovanje digitalnim valutama, trgovci i ostali akteri u tom sektoru za potrebe samoregulacije, izrazili su zadovoljstvo preporukama parlamentarnog odbora.

„Od samog je početka samoregulacija industrije bila zamišljena tek kao polazišna točka – sada je na redu vlada", istaknuo je njezin predsjedatelj Iqbal Gandham.

"Regulatorni nadzor ključan je za stvaranje uvjeta za sigurnost potrošača, zaštitu od zlouporabe i pružanje nedvojbeno potrebne jasnoće industriji koja brzo sazrijeva. Stoga je dobro što je Odbor prihvatio naš prijedlog o mjerama za ostvarenje tih ciljeva, podvrgavajući sektor nadzoru FCA", dodao je Gandham.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

25. travanj 2024 09:59