Aktualno
StoryEditor

Brlošić: O novom nametu OPG-u ne znam ništa, no odustajanjem od taksa štiti se trgovce

14. Kolovoz 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore idući bi se tjedan trebali susresti s premijerom Andrejem Plenkovićem, a kako bi raspravili stanje u agraru. Hitan prijam kod premijera poljoprivrednici su zatražili nakon što se odustalo od poskupljenja taksi za kontrolu ispravnosti voća i povrća. Mato Brlošić, predsjednik HPK, tvrdi kako se odustajanjem od primjene viših cijena za fitosanitarni i veterinarski nadzor na uvezenu robu, šteti domaćim proizvođačima, a štiti trgovce i preprodavače.

-Resorni ministar Tolušić ispravno je postupao kada je nastojao podignuti cijenu taksi, jer je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća, instrument Europske komisije kojim se štiti upravo poljoprivredni proizvođač. Odlukom da se odustane od povećanja cijene taksa Vlada je pokazala kako nije prepoznala probleme u poljoprivredi, u kojoj je situacija alarmantna, rekao je Brlošić.

>>>Fitosanitarni udar: Hrvatska više pomaže voćarima i povrćarima iz EU nego domaćima

Kao primjer, Brlošić navodi Njemačku, u koju pojedini hrvatski proizvođači izvoze krumpir. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore ističe kako je njemački kupac hrvatskog krumpira, sukladno Pravilniku o taksama Njemačke, tako morao platiti iznose pregleda robe i više od dvije tisuće kuna, a kako bi ishodio sve potrebne certifikate i uvezao željenu robu. Podsjetimo, taksa za inspekcijski nadzor voća i povrća do sada je u Hrvatskoj iznosila 90 kuna, a pokušaj da ona poskupi na 2 tisuće kuna, digao je regiju na noge. Troškove pregleda snose trgovci.

>>>Pravilnik o kontroli većeg broja voća i povrća ishitren je

- Reakcija Hrvatske gospodarske komore također je očekivana. Ocjena kako se radi o negativnom potezu ne čudi, budući da su njihovi članovi trgovci, a ne poljoprivredni proizvođači, pojašnjava Brlošić i dodaje kako su ovim odustajanjem od taksi hrvatske poljoprivrednik stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na konkurente, pogotovo iz susjednih zemalja.

>>>HPK o inspekcijskom nadzoru: Pravilnik je izrađen na zahtjev proizvođača

O uvođenju novih nameta za OPG-ove, o čemu piše novi broj Nacionala, Brlošić, kaže, ne zna ništa, budući da je danas od ranog jutra na traktoru, pa nije stigao prolistati te novine. Naime, nisu mu poznate tvrdnje iz Nacionala kako se novim Zakonom o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori uvodi novčana članarina, a čime bi HPK godišnje navodno akumulirala oko 6 milijuna kuna, koliko procjenjuje taj tjednik.

Predstavnici HPK s premijerom bi se trebali susresti već idući tjedan, kada i službeno prestaju godišnji odmori, potvrdio je Brlošić.

24. travanj 2024 06:02