Aktualno
StoryEditor

Brod za LNG terminal bit će star 37 godina, stariji i od F-16 koje kupujemo od Izraela

22. Svibanj 2018.

Brod za plutajući LNG terminal bit će star 37 godina i trebao bi doći u Omišalj protivno svim ekološkim standardima - rekao je SDP-ov predsjednik Davor Bernardić, javlja Novi list. To znači da će ovaj brod biti stariji i od rabljenih aviona F-16 Barak, koje Hrvatska kupuje od Izraela i koji su stari 30 godina.

>>> Dorić: LNG terminal realizirat će se 2020.

Savjetnik Općine Omišalj za energetiku Ognjen Antunac pojašnjava da će, prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže, u Omišlju biti angažiran brod Golar Spirit, kao plutajući terminal. Riječ je o brodu izgrađenom 1981. godine, a Antunac je postavio i pitanje bunkering stanice za LNG u Rijeci, koja trošak projekta povećava za 100 milijuna eura, dok bi, prema njegovom mišljenju, daleko ekonomičnije bilo izgraditi fiksni terminal i bunker stanicu u Omišlju.

>>> Iz LNG-a ne žele komentirati rezultate natječaja, PGŽ najavio pobijanje studije utjecaja na okoliš

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić komentirala je da će "ekološke posljedice i štete u turizmu plaćati svi stanovnici ove regije. Dati koncesiju kompaniji koja će prijeći u strano vlasništvo, plaćati 20 milijuna dolara godišnje za najam broda, jer sada se izgleda brod ipak neće kupovati, nego unajmiti, i to brod star 37 godina, a zakupljeno je svega četiri posto kapaciteta".

Takav terminal neće stvoriti nova radna mjesta, neće biti pokretač razvoja... Lex LNG donosi se na isti način kao Lex Agrokor, da bi se pogodovalo lobijima, rekao je još Bernardić. Sabor će o zakonu o LNG-u glasati već u petak, po hitnoj proceduri.

>>> Jedan lex istječe, drugi je na vratima – stiže lex LNG

 

27. travanj 2024 03:29