Korona i biznis
19. veljača 2019.

Brodosplit spreman s državom financijski pomoći Uljaniku, ali ima svoje uvjete

Nakon jučerašnje izjave ministra gospodarstva Darka Horvata kako Europska komisija nema ništa protiv da država i strateški partner sudjeluju u međufinanciranju Uljanika do izrade programa restrukturiranja, u Brodosplitu kažu da su spremni sudjelovati, no ne i bezuvjetno.

Tri je sata trajao jučerašnji briselski sastanak na kojemu su predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva financija, Uljanik Grupe i odabranog strateškog partnera Brodosplita s predstavnicima Europske komisije utvrđivali mogućnost iznalaženja rješenja za deblokadu računa brodogradilišta u Rijeci i u Puli te za isplatu zaostalih triju plaća radnicima, što bi iziskivalo dodatnu investiciju od 300 milijuna kuna.

- Europska komisija u ovom trenutku ne brani izričito da se uđe u međufinanciranje, ali i dalje inzistira da to bude u omjeru 50:50. To međufinanciranje ušlo bi u program restrukturiranja i bit će dio ukupnog volumena kada on bude usvojen – izjavio je ministar gospodarstva Darko Horvat koji se u Bruxellesu sastao i s predstavnicima luksemburškog naručitelja broda koji se trenutno gradi u pulskom brodogradilištu.

S Jan De Nul Grupom dogovoreno je da brod do svog završetka ostaje u Puli te iznesena procjena da bi za završetak izgradnje samopogonjenog jaružala s kopačem koji je u visokoj fazi gotovosti trebalo uložiti još otprilike 30 milijuna eura kako bi spasila državna jamstva u iznosu od 124 milijuna eura.

- S naručiteljem broda pristupit ćemo izradi Memoranduma o razumijevanju putem kojeg ćemo u narednim tjednima pokušati pronaći zajednički model financiranja kojim bismo osigurali potrebna sredstva za njegov završetak. Preostaje nam uvjeriti ga kako u Puli i Rijeci postoji kvalitetna radna snaga koja je u stanju dovršiti ovaj brod do 1. rujna ove godine – rekao je ministar i pojasnio kako se očekuje uključenost Uljanik Grupe i odabranog strateškog partnera po modelu koji treba usuglasiti u sljedećih nekoliko dana.

Državi je prihvatljivo Uljaniku dati još jednu financijsku injekciju - tristotinjak milijuna kuna za dovršenje broda i tristotinjak milijuna kuna za deblokadu računa brodogradilišta u Rijeci i u Puli te za isplatu zaostalih triju plaća radnicima samo ako odabrani strateški partner pokaže iskrenu volju i financijsku sposobnost da je prati u 50-postotnom omjeru.

- Ovo je prilika da se sa sveukupno 600 milijuna kuna vrati u život i riječki i pulski škver. Time bi se pokrili troškovi deblokade računa oba brodogradilišta, isplatile zaostale plaće radnicima i dovršili brodovi nad kojima državi u ovom trenutku vise jamstva od 1,86 milijardi kuna – naglasio je ministar i zaključio kako je na strateškom partneru prilika i odgovornost da pokaže dobru volju te da zajedno stvore uvjete za budućnost brodogradnje.

U Brodosplitu ne žele službeno komentirati ministrova očekivanja.

Neslužbeno doznajemo kako ostaju pri ranije izrečenom stavu – da ne žele sudjelovati u saniranju nagomilanih dugova i dubioza nego krenuti u poslovanje od nule, ali da su spremni financijski sudjelovati u rješavanju problema deblokade računa, isplate zaostalih plaća i pokretanja potrebnih poslova prije završetaka programa restrukturiranja. Uvjet je, međutim, da se prethodno ispune određene pretpostavke koje su naveli u svojoj ponudi koju javnost još nije vidjela, a za sada ne otkrivaju niti je li im za međufinanciranje prihvatljiv predloženi 50-postotni omjer.