Aktualno
StoryEditor

Broj zaposlenih raste i u Italiji, rekord u studenom

11. Siječanj 2018.

Gotovo 23,2 milijuna građana Italije bilo je zaposleno u studenom, najviše otkada se počeo bilježiti taj podatak, objavio je u utorak državni statistički ured. Broj zaposlenih uvećan je na mjesečnoj razini za 0,3 posto, te za 1,5 posto u odnosu na studeni prethodne godine, pokazuju podaci Istata.

Stopa nezaposlenosti kliznula je u pretposljednjem mjesecu 2017. godine na 11 posto, najnižu razinu od rujna 2012., napominju u statističkom uredu.

>>>Rast broja zaposlenih u industriji na godišnjoj, pad na mjesečnoj razini

Smanjena je i stopa nezaposlenosti među mladima, na 32,7 posto, kliznuvši također na najnižu razinu u pet godina. Premijer Paolo Gentiloni izrazio je zadovoljstvo objavljenim podacima, koji su po njemu plod ekonomskih i reformi tržišta rada vlade lijevog centra.

Iz populističke oporbene stranke Pokret pet zvjezdica (M5S) poručuju pak da podaci o zaposlenosti baš i nisu razlog za slavlje budući da je većina novootvorenih radnih mjesta na određeno vrijeme.

Italiju 4. ožujka čekaju parlamentarni izbori a prema prosječnim rezultatima anketa koje objavljuje internetska stranica YouTrend, trenutno vodi konzervativni savez na čelu s nekadašnjim premijerom Silvijom Berlusconijem, s više od 35 posto glasova.

M5S i koalicija lijevog centra na čelu s Demokratskom strankom (PD) osvajaju po 27 do 28 posto glasova, pokazuju te ankete.

19. travanj 2024 17:26