Aktualno
StoryEditor

Bruce Springsteen i samospoznaja

31. Siječanj 2017.

Osobni razvoj je pojam koji izaziva različite reakcije; nekima je jasno što podrazumijeva, neki se pitaju nije li sve na svijetu osobni razvoj, a neke sam pojam izrazito iritira. Dakle, samospoznaja se često spominje i slabo razumije. Koliko je tome tako ilustrira i izreka koju pripisuju rok autoru i megazvijezdi Bruceu Springsteenu ‘Čudna je stvar samospoznaja – oni koji je najmanje imaju, vjeruju da sebe poznaju jako dobro‘.

U čemu je problem? Iz pozicije i iskustva coacha, postoji čitav sustav prepreka koje treba rasvijetliti, jednu po jednu, kako bismo saznali više o sebi. Taj je posao često mučan i neugodan, i što je najbolje – nikad ne završava; svakim danom saznajemo nešto više o sebi, kao i o svijetu oko sebe. Bez rasvjetljavanja tih prepreka otežano funkcioniramo u svijetu; često nas iznenađuju vlastite reakcije ili se pitamo zašto postupamo upravo suprotno vlastitoj dobrobiti. No i oni koji se ne utapaju u samouništavajućim navikama mogu jako unaprijediti vlastiti život radeći na komunikaciji i povezanosti s drugima, prihvaćanju sebe, pronalaženju smisla, svrhe i ciljeva.

No zbog čega, kako kaže Springsteen, dolazi do pojave da ‘oni koji imaju najmanje samospoznaje, vjeruju da sebe poznaju jako dobro‘? Opet iz coaching iskustva – osoba sluti da prepreke postoje i da bi na njima trebalo raditi, no i prepreke su lukave pa se ne daju tako lako. Često i uspješne i vrlo karakterne osobe doživljavaju svaku svoju tzv. manu tragično, pa im je teško s njima se suočiti. I tako netko može godinama ‘raditi na samospoznaji‘ a da o sebi ne znade ni ono što je drugima očigledno.

Autor: Renata Takač Pejnović

>>>Pretplatite se na Lider, osvojite stipendiju i postanite coach

15. travanj 2024 12:11