Aktualno
StoryEditor

Brzorastuće tvrtke krive su za rast nejednakosti plaća - OECD

04. Srpanj 2018.

Brzorastuće tech tvrtke, popularno nazvane superzvijezde, uzimaju sve veći dio nacionalnog dohotka u mnogim državama zbog čega je rast plaća radnika usporen, izvijestila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Iako se nezaposlenost u većini zemalja OECD-a vratila na predkriznu razinu, plaće rastu po istoj stopi kao i u vijeme krize iako su mnoga tržišta rada jača no ikad prije, javlja Reuters.

Jedna od posljedica globalne ekonomske krize jest da su mnogi radnici prisiljeni raditi za nisku plaću. Razlog sporog rasta plaća nakon krize tema je jedne od velikih ekonomskih rasprava posljednjih godina  s obzirom na to da je jačanje tržišta rada u prošlosti bilo potaknuto višom ukupnom plaćom, a time i većom inflacijom.

>>>U Ontariju predstavljen zakon koji će umanjiti nejednakost plaća

Iz OECD-a smatraju da su tvrtke koje nazivaju superzvijezdama djelomično krive za slab rast plaća, koje su u  njihovim zemljama usporene na 1,2 posto uzevši u obzir utjecaj inflacije, dok su prije krize rasle po stopi od 2,2 posto. Velik dio rasta produktivnosti, ističu, generiraju male inovativne tvrtke koje znatno ulažu u tehnologiju, no u usporedbi s tradicionalnim tvrtkama zapošljavaju tek nekoliko radnika.

Kao rezultat toga ukupan udio nacionalnog dohotka koji bi trebao ići radnicima, a ne investitorima, smanjen je u zemljama OECD-a na čelu s SAD-om, Irskom, Korejom i Japanom.

>>>Prošlogodišnja zarada milijardera sedam puta veća od iznosa potrebnog za iskorijeniti siromaštvo

‘Ključni izazovi za regulaciju tržišta proizvoda i politike tržišnog natjecanja bit će sprječavanje dominantnih igrača da se uključe u borbu protiv konkurentskih postupaka, objašanjavaju iz OECD-a.

Umjesto preporuke smanjenja anti-trustovskih spona, koje predlažu pojedini političari u SAD-u, iz OECD-a ističu da je omogućavanje boljeg obrazovanja način na koji se može pomoći radnicima, ali i poslodavcima u smanjenju nejednakosti plaća.

26. travanj 2024 03:36